Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Svemirski Istrakon 2007

Prenosim iz Glasa Istre:

PAZINSKOM RADIO KLUBU ODOBREN KONTAKT S ASTRONAUTOM U MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI

Otvaranje Istrakona 2007. iz svemira!?

PAZIN - Popularna konvencija znanstvene fantastike »Istrakon«, koja se svake godine održava u Pazinu, a dogodine će trajati od 23. do 25. ožujka, vjerojatno će se otvoriti iz svemira! Od Marka Pernića iz pazinskog Radio kluba saznajemo da je odobren kontakt s astronautom koji će u trenutku održavanja Istrakona biti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, jedinoj koja ima ljudsku posadu. Hoće li se ostvariti kontakt baš u trenutku otvaranja ove, osme SF konvencije, ovisi o vremenu prolaska stanice iznad Hrvatske.
O uspjehu u radioamaterskim krugovima govori i to što je to prvi projekt dodijeljen jednoj organizaciji izvan SAD-a, Japana ili Europske unije te prvi takav kontakt iz Europe nakon 2005. godine. Spektakularno otvorenje konvencije koju organizira pazinska udruga »Albus« plod je suradnje Radio kluba s ARISS-om, radioamaterskom organizacijom povezanom s Međunarodnom svemirskom stanicom. Ta veza omogućuje da se za vrijeme prolaska stanice mogu tijekom deset minuta postavljati pitanja njenoj posadi. Pernić naglašava da se pitanja astronautima moraju unaprijed poslati da bi mogli odgovoriti na njih.
Iako postoje strogi uvjeti kojima se otvaraju manifestacije iz svemira, pazinski Radio klub uspio je preko poznanstava koja su sklopili na brojnim međunarodnim susretima i praćenjima satelita, poput SSET Expressa i SuitSata, jednostavnijim putem doći do te zaista spektakularne veze. Stanica se može vidjeti četiri puta dnevno, a Pernić ističe da je teško pretpostaviti kada će biti nad nama. Istrakon svake godine privlači više od 500 zaljubljenika u znanstvenu fantastiku. Nakon ovogodišnjeg gostovanja Briana Aldissa, prema čijoj je priči Steven Spielberg napravio film »Umjetna inteligencija«, javljanjem iz svemira sadržaj Istrakona bit će još senzacionalniji.
A. Fi.

Post je objavljen 17.09.2006. u 14:03 sati.