Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travelfreak

Marketing

dublin u slikama

Most Ha'penny

Rijeka Liffey dijeli Dublin na dva dijela. Most Ha'penny je jedan od dva iskljucivo pjesacka mosta.

Photobucket - Video and Image Hosting

Trinity College

Najstarije i najrenomiranije sveuciliste u Irskoj. U ogromnoj biblioteci poznatoj pod imenom Old Library nalazi se na tisuce knjiga, pravo mjesto za knjigoljupce. Ovdje se nalazi i Book of Kells, jedna od najpoznatijih knjiga iz Srednjeg Vijeka. Bogato ilustrirana knjiga sadrzi cetiri biblijska evandelja na latinskom. Steta da je u biblioteci zabranjeno fotografiranje.

Photobucket - Video and Image Hosting

Christ Church Cathedral

Iako je Dublin katolicki grad, ipak se u njemu nalaze dvije velike protestantske katedrale. Christ Church Cathedral je jedna od njih. Mala zanimljivost o ovoj crkvi: u cijevi orgulja pronadena su mumificirana tijela jedne macke i jednog stakora. Macka je ocito pokusavala uloviti stakora, ali su na kraju oboje nasli smrt u orguljama.

Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting

The Spire

The Spire je visok 120 metara. Na dnu je sirok 3 m, a na vrhu samo 15 cm! Izgraden je na mjestu gdje je prije stajao Nelson's Pillar, stup postavljen u slavu lorda Nelsona, jednog engleskog admirala. Stup je oduvijek bio omrazen u Dublinu, pa nije ni cudo da su svi bili sretni kad ga je IRA 1966. unistila.

Photobucket - Video and Image Hosting

Georgijanska vrata

Dublin je dozivio svoje zlatno doba za vrijeme georgijanskog razdoblja u 18. stoljecu. U gradu se jos uvijek moze naci mnogo kuca sagradenih u ovom razdoblju. Ove kuce izgledaju prilicno sumorno i jednostavno: izgradene su od tamnocrvene ili smede cigle i jednostavnog su pravokutnog oblika bez posebnih ukrasa. Od ovog odudaraju samo ulazi kuca: vrata obojana zarkim bojama, stupici i brojni drugi ukrasi.

Photobucket - Video and Image Hosting

James Joyce

Jedan od najpoznatijih Iraca svih vremena, veliki pisac i poznat kao jedan od utemeljitelja modernog romana. Svi njegovi romani se odvijaju u Dublinu, gradu u kojem se rodio i odrastao, pa tako i radnja njegovog najznacajnijeg romana Uliksa. Ovaj roman ima oko 800 stranica, a cijela radnja se odvija u samo jednom danu! Dva puta sam pokusala procitati ovu knjigu, ali priznajem da je nikad nisam zavrsila. Nije to knjiga koju tek tako mozes procitati u par dana. Ali nakon posjeta Dublinu, a pogotovo Joyce-ovom muzeju, spopala me je zelja da jos jednom pokusam.

Photobucket - Video and Image Hosting

Guinness

Legendarno irsko tamno pivo. Svi ljubitelji piva mogu u Dublinu posjetiti Guinness Storehouse, gdje ce saznati kako se ovo pivo pravi, a na kraju mogu popiti jedan pint (citaj: pajnt, tipicna irska mjerna jedinica za pivo) Guinnessa na vrhu zgrade u Gravity Baru odakle se pruza pogled na cijeli grad. Guinness ima specifican okus, debelu pjenu i po mom misljenju tezak je za piti. Meni su ipak draza nesto laksa piva. Bart je o tome imao drugo misljenje i, kao pravi pivopija, popio je na litre Guinnessa za vrijeme boravka u Dublinu.

Photobucket - Video and Image Hosting

Temple Bar

Dublin ima na stotine pubova, gdje mozes konzumirati Guinness i sva ostala irska i inozemna piva, a takoder i sva ostala pica, cesto uz slusanje zvukova live svirke. Temple Bar je kvart krcat pubovima, kaficima, restoranima, itd. Ima masu turista, ali usprkos tome mozes ovdje uzivati. Usput, pojam Irish Puba se svuda prosirio, pa ih tako i u Rotterdamu ima nekoliko.

Photobucket - Video and Image Hosting

Ulicna svjetiljka u Grafton Street

Grafton Street je jedna od shopping ulica u Dublinu. Osim shoppinga je ovdje jako ugodno pijuckati kavu gledajuci (i komentirajuci) prolaznike.

Photobucket - Video and Image Hosting

Dokaz da u Dublinu ima i sarenih kuca.

Photobucket - Video and Image Hosting

Post je objavljen 17.09.2006. u 13:24 sati.