VINARSKI PODRUM U PAZINU PRIMAT ĆE GROŽĐE SAMO OD UGOVORENIH KOOPERANATA
Vjernost Istravinu jedini kriterij za ovogodišnje ugovore
Milan Antolović, županijski pročelnik za poljoprivredu, od resornog ministarstva poljoprivrede traži hitnu intervenciju za grožđe koje je »ostalo bez otkupljivača«, napominjući se da će tržni višak grožđa iz ovogodišnje berbe biti 500-600 vagona, odnosno 10 do 15 posto ukupnog prinosa u Istri
Pogled u unutrašnjost vinarskog podruma u Pazinu
PAZIN -»Vinarski podrum u Pazinu se neće otvoriti, ali će raditi«, kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru direktor riječkog Istravina Obrad Čemeljić odgovarajući na pitanje o početku ovosezonske prerade grožđa. Naime, budući da je ove godine Istravino smanjilo broj kooperanata od kojih će otkupljivati grožđe, minulih se dana u Pazinu i okolici pričalo da se ovdašnji podrum uopće neće otvarati, već da će se sve grožđe morati voziti u Brtoniglu. Istinita je informacija sljedeća: u pazinskom podrumu Istravino će preuzimati grožđe samo od kooperanata s kojima je unaprijed sklopilo ugovore o isporuci, odnosno više ga neće moći kao prijašnjih godina dovoziti tko god hoće. Podrum će biti spreman za prihvat tijekom sljedećeg tjedna, a enolozi će sa svakim kooperantom neposredno dogovarati termin isporuke koji će ovisiti o zrelosti odnosno zdravstvenom stanju grožđa. Takvim planiranjem će se ujedno izbjeći i gužve.
Kriterij za odabir 150 kooperanata, koliko ih je ostalo na popisu Istravina za otkup grožđa iz ovogodišnje berbe, prema Čemeljićevim je riječima isključivo višegodišnja vjernost Istravinu. Ugovore su dobili, kaže on, isključivo kooperanti koji najmanje pet godina redovito isporučuju grožđe, a kriterij nije bila količina. »To su ljudi koji su pet godina s nama dijelili i dobro i zlo«, komentira Čemeljić, ali i naglašava da je prošle godine, koja je bila ekstremna po prinosu grožđa, puno ljudi koji nikad ranije nisu imali poslovni odnos s Istravinom dovezlo grožđe u pazinski vinarski podrum, pa su zbog njih nastajale gužve i dugi redovi. Oni će ove godine morati potražiti neko drugo rješenje.
Već petnaest godina Istravino u Istri otkupljuje otprilike istu količinu grožđa, kaže Čemeljić, pa tako kani i ove godine: dva do dva i pol milijuna kilograma malvazije te oko 250 tisuća kilograma terana i merlota. Hoće li neki kooperant grožđe voziti u Brtoniglu ili Pazin, stvar je međusobnog dogovora.
U Pazinu se ovih dana pričalo i da je pokretanje vinarskog podruma neizvjesno zbog neriješenih odnosa između Purisa, koji je vlasnik podruma, i Istravina kao zakupca. Navodno je zbog planirane manje prerade Istravino tražilo smanjenje zakupnine za podrum u Pazinu, i to je, također navodno, tek jučer dogovoreno, što su nam u Purisu potvrdili ne želeći govoriti o iznosima, dok Čemeljić veli da su komercijalni odnosi između Istravina i Purisa »njihova stvar«.
Jedna od dilema o kojoj se dosta govorilo prijašnjih dana je sada razriješena: Istravino će kupovati grožđe, ali samo od 150 vjernih kooperanata, ostali povremeni isporučitelji moraju tražiti drugo rješenje. Koliko ima tih ostalih i koliko oni imaju grožđa? U dopisu što ga je Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, 13. rujna uputio Ministarstvu poljoprivrede tražeći hitnu intervenciju za grožđe koje je »ostalo bez otkupljivača«, navodi se da će tržni višak grožđa iz ovogodišnje berbe biti 500-600 vagona, odnosno 10 do 15 posto ukupnog prinosa. Pozivajući se na informacije da je slična situacija i u drugim županijama, Antolović je od ministra Čobankovića zatražio da pokrene rješavanje problema sazivanjem hitnog sastanka predstavnika države i županija s proizvođačima i otkupljivačima grožđa, dodajući da u »Istarskoj županiji nema drugih podruma u funkciji koji mogu otkupiti ili skladištiti veće količine grožđa«. Do jučer odgovora iz Ministarstva još nije bilo, a ni na razini Županije nije se pojavila nijedna dobra ideja što činiti s viškom grožđa.
Post je objavljen 16.09.2006. u 16:55 sati.