Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/idemisenegde

Marketing

Umetnost i nekretnine

Moj prijatelj. Sabrat. Pisao recenziju za sliku.
Najdrazi upliv ikad, u boje kojima stvaram.
Prilazem i sliku na koju je recenzija napisana.

Image Hosted by ImageShack.us

Istraživačka stanica
«SALAXIA 06»
Centar za Umetnost i Nekretnine

Datum: 15.349.02.

PREDMET: Pogled na Ostrvo (vodič za kupce)


1. Uvod

Pred Vam je nekretnina «Ostrvo». Gledate objekat sa satelita XCR23. Ovaj umetnički prikaz Eto Tako – X, učinjen je sa podmorske dubine od 753 metrusa, 2.124 metrusa ispod površine vode.
Zahvaljujemo porodici Tako (Planeta Zemlja) na podršci i mogućnosti da sagledamo ovu nekretninu iz specifičnog ugla...

2. Sa naše leve i desne strane

Obejekat se nalazi na dubini od 2.512 do 2.999 metrusa ispod vode.
Ostrvo je udaljeno od prestonice Zemlje 2 «Srce 2» tačno dva godusa. Nisu registrovani pokretni objekti u bližoj okolini Ostrva u slobodnom prostoru, ali se ni ne isključuju...
Preliminarna istraživanja i ipak površna ispitivanja Ostrva i Autora otkrila su mnoštvo, za sada tek delimično analiziranih, nepokretnih objekata u okolini, na bliskoj i istoj podmorskoj dubini.
Prostorom dominiraju tri glavne tačke:
- kuća
- selo
- nebo

2.1. Kuća

Kuća je prilepljena za Ostvro sa centralne leve strane objekta, tačno na sredini, pa dva prsta ispod. Deo istraživačkog tima «Salaxia 06» sumnja da je reč o živom biću na osnovu skladnog, ritmičnog pomeranja u pravcu: skupljanje – širenje i neobjašnjivih burnih reakcija na pojavu nenajavljene svetlosti. Za sada nisu primećeni eventualni svesni stanovnici ovog objekta, mada se ni ne isključuje njihovo prisustvo.
Iako je na prvi pogled reč o kakvom satelitu, kuća ne menja položaj u odnosu na centralni pogled na Ostrvo. Nije poznato da li kuća ima sopstveni pogon, odnosno da li je moguće da će kuća vremenom menjati položaj. Deluju čvrsto prilepljeni...
Bez obzira na očiglednu nesrazmeru, kuća nekom tečnošću puni ostrvo, što emituje specifične plavičaste nijanse vidljive sa naše leve strane. Kakva je biološka funkcija te tečnosti koja dolazi bez ikakvih vidljivih provodnika – nije poznato!?
Ostrvo na kuću reaguje anahrono i nepredvidivo. Nekad emituje umilne harmonične tonove, nalik pesmi kitova u plavocrnoj dubini, da bi nekoliko mikrogodusa potom počelo da «krči» puštajući zvuk najbliži mešavini lomljave stakla u slanoj vodi i udarca drvenim čekićem o potopljeni živi vrbin panj.
Kuća je 12. 348 puta manja od Ostrva, ali je sasvim skladna i samerena. Sumnjičavost prema živim bićima, u drugom delu istraživačkog tima, izaziva činjenica da odžak, koji dominira iznad centralnog dela kuće, nikad za posmatrano vreme, nije bio u funkciji. Čemu li služi...?
Boje kuće su najpromenljeviji deo objekta. Menjaju se brzinom svetlosti i ne možemo reći koja je realna boja kuće, da li je u skladu sa ukupnim izgledom Ostrva, čak ni da li je reč o suštinski svetlom ili tamnom prikazu, ali kada je svetla, ona je svetla, a kada je tamna, ona je tamna... Nije registrovana iga senki niti u jednom momentu.
Nisu poznate funkcije kuće, ali istraživački tim veruje da je kuća osnov postojanja Ostrva. Kako – jebem li ga...
Kupujući Ostrvo – kuća je gratis i pada na odgovornost i brigu novog vlasnika. Zbog mnogih trenutnih nepoznanica, oslobođena je plaćanja pripadajućih poreza i carina.


2.2. Selo

Dok je kuća jedna i veoma promenljena, selo (zapravo sela) je neformalna i haotična asocijacija grupa statičkih i krajnje različitih objekata.
Ne zna se tačan broj sela koji dodiruju Ostrvo sa donje strane pogleda, počevši od 12-tog do 75-tog ugla svetlosne polumeracije.
Nisu vidljivi tragovi o nestalim selima, ali se ne zna ni kada će sledeće nastati.
Mada nema vizuelizacije prolaznika, sela su itekako živa.
Ima sela koji su izgrađena kao scenografija za neku lutkarsku predstavu, do stambenih zajednica koja izlgledaju kao da će za samo dva drigagodusa primiti prvu bombu katastrofalnog rata koji se nije mogao izbeći.

S obzirom na nemerljivost sela uobičajenim parametrima i činjenice da svako ima svoj rat, kupovina Ostrva je oslobođena transakcije u paketu i shodno tome, nije opterećena eventualnim dadžbinama. Drugim rečima, imate sledeći izbor:
- da uopšte ne kupite selo,
- da kupite samo jedno selo ili deo sela,
- da kupite dva ili više sela,
- da kupite sva sela, rizikujući da se od momenta potpisivanja ugovora do stupanja u posed nekretnine, pojavi x novih neželjenih sela, ma kako vam se dopala.

2.3. Nebo

Nebo je jedno, isto kao i naše, nalazi se gore, ne kreće se i nije za prodaju.
Sa svih drugih strana, uključujući posebno celu desnu stranu – nalazi se praznina, ali ne ona praznina koja zna da te povuče – nego baš praznina.

3. O Ostrvu

Ostrvo je uistinu, veoma malo. Ne bi trebalo da vas zavara veličina Eto Tako doživljaja, niti dubina njenih nestalnih misli i osećanja.
(Vaša su sigurno veoma stabilna, zar ne?)
Zazuma površinu tek njenog srca. Čak je i lokalna infrastruktura projektovana u tom obliku. (Ali s obzirom na činjenicu da je to ipak samo Eto Tako srce, a ne neko drugo srce, ma koliko slično bilo, strogo su napušeni svi članovi ekspedicije koji su hteli da predlože da Ostrvo promeni ime u Srce.)

Autor i Destruktor Ostrva je Eto Tako – X. Nemojte da vas navuče njena zavodljiva skromnost, kada pokuša da se vadi na ovo i ono, ovog i onog, ovu i onu... Sve je to sama zamesila i delim vaše mišljenje – sram je bilo, ne samo zbog Ostrva...

Šta je htela sa Ostrvom, nikad nećemo saznati.

A imali bi par pitanja...

Zašto je Ostrvo gradila, pa ga potom potopila?
Da li je Ostrvo projektovano za život ili samo zato da bi bilo potpoljeno?
Da li je na Ostrvu uopšte ikad bilo života i ako jeste koliko je to trajalo i šta se desilo...?
Da li je njena potreba za stvaranjem bila motivisana ljubavlju ili osvetom?
Da li je njena potreba za rušenjem bila motivisana ljubavlju ili osvetom?
Kako izgledaju stanovnici Ostrva i šta se sa njima desilo posle porinuća, čak i ako ih nikad nije ni bilo?
Kako je izgledao taj nesumnjivo strogi Ostrvski red čiji je ona, a ko bi drugi, suvereni autor (a kao ne voli kruta pravila?)
Kako Ostrvo uopšte izgleda u ovom trenutku zarobljenog vremena ispod debelih vodenih prekrivača koji se kreću pred vašim očima?
Zašto vas pogled na Ostrvo vuče na «ljubav», kad se ne vidi ni nagoveštaj...?
Čime se stizalo, a čime danas na Ostrvo?
Kakva je veza između kuće, sela i Ostrva?
I gde sam tu ja ? – zapitaćete se svakog dana ćak iako samo prođete pored prikaza ne usmeravajući pogled ka Ostvu.

Eto Tako ovim prikazom pokušava da nam ne kaže sledeće:

- pod A: ipak julnevernou – ostrvo prikazuje upravo vas koji ste objekat njene ljubavi, vas koje je milovala, pa potom udavila. I nikad nećete saznati koliko vas voli, a ljubav postoji, umetnost je sporna

- pod B: samoća je slepa, ne zato što usamljen čovek ne vidi dobro, nego zato što je svet usamljenosti loše vidljiv i loše ga je videti

- život je stvaralaštvo, a stvaralaštvo istraživanje,a gde ćeš veći izazov od Ostrva

- uvek i u svakom momentu imaj osećaj za meru i ravnotežu, a ako ti se i omakne, ne sekiraj se previše, biće sve ok

- ako ti slučajno i padne na pamet da povrediš druge ili sebe, a ti nemoj, bolje napravi, pa potopi jedno ostrvo.

Zato je Ostrvo i ljubav, i izazov, i istraživanje i pronalazak, zato je i svetlo i tamno u istoj boji i bliskim nijansama, zato je i pusto i haotično, zato je i za prodaju i neprocenjivo, zato je i tvoje, i moje, zato je i gore i dole, i levo i desno, svuda oko nas, i pre, i sada, i posle...

A sada da pređemo na posao.
USLOVI PLAĆANJA: Ja tebi ovo, ti meni – ... kako hoćeš.



NAPOMENA: Sveže obojeno! Čuvaj se...



Post je objavljen 15.09.2006. u 18:01 sati.