Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Birajmo svoje suce - Marinu Mrčeli STOP u Vrhovni sud


Državno sudbeno vijeće izabralo je nove suce Vrhovnog suda odbivši Marina Mrčelu kojeg je podržavala struka, a izabravši Branka Brkića, kojeg nisu željeli iz Vrhovnog suda.

Marina Mrčelu novinari smatraju jednim od najpoštenijih i najstručnijih sudaca u zemlji.

Valja napomenuti da je sudac Marin Mrčela vrlo cijenjen u stručnim krugovima, te da i u javnosti uživa ugled principijelnog i poštenog suca. No, tu principijelnost već je dva puta “platio” na DSV-u. Kao sudac Općinskog suda u Zagrebu Mrčela nije želio osuditi Feral Tribune zato što se rugao na račun pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Nakon toga ga DSV dva puta, unatoč svim stručnim pohvalama, nije želio imenovati u Županijski sud. Sudac Mrčela nedavno je kritički progovorio i o posljednjim izmjenama Kaznenog zakona.

Ivanka Toma, Jutarnji.hr, 14.09.2006


Jedne zgode sam na blogu kritizirao Mrčelu zato što je dao ishitrenu izjavu u Otvorenom Tihomira Ladišića, da u slučaju ne dolaska Muniba Suljića na izricanje presude kojom je zaradio prvo 10, a potom 12 godina zatvora za zločin u Pakračkoj Poljani, nije bilo curenja informacija sa suda. Suljić je nekoliko dana nakon Mrčeline izjave u intervjuu Marku Didiću u Slobodnoj Dalmaciji jasno kazao da je informaciju o visini kazne dobio sa suda te se iz tog razloga nije pojavio na izricanju presude kada je trebao biti uhićen.

Na osnovu izjave Muniba Suljića da mu je netko sa suda dojavio kakva će biti presuda, pa je pobjegao na vrijeme Udruga sudaca dobila je priliku podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja na Županijskom sudu, želi li da se se ljigavo slatkasti hračak koji je Munib Suljić uputio sudačkoj profesiji, što prije skine s njihova obraza.

Dopredsjednik Udruge Marin Mrčela negativno se izrazio o prilogu Damira Devića, a evo ga sam Suljić potvrđuje da je Dević bio u pravu.

45 lines, 24.10.2005.


Svejedno, i dalje mislim da je Mrčela bio bolji izbor za suca Vrhovnog suda, a da je blokada njemu najbolji pokazatelj da u DSV postoji snažan otpor kadrovskoj reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije u tom segmentu vlasti koji građani percipiraju kao najkorumpiraniji.

P.S. Sudac Marin Mrčela je nedavno kritizirao i ponašanje splitskog suca Roberta Pešutića (znanog po oslobađajućuj presudi u slučaju Đapićevog lažnog magisterija) koji je nedavno zaglavio u noćnom klubu sa sudskim vještakom i vlasnikom firme čiji je kamion izazvao nesreću u tunelu.


Post je objavljen 15.09.2006. u 10:08 sati.