Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

DANAS NAVEČER SVEČANO OTVARANJE 41. VINKOVAČKIH JESENI

VINKOVCI Pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista danas navečer svečano otvaranje najveće priredbe grada i okolice
41. Vinkovačke jeseni: Kad bećari šorom zapjevaju
Autor Miroslav Flego
VINKOVCI - Još u prošli petak počele su uvodne priredbe u manifestaciju 41. vinkovačke jeseni koje se održavaju od 8. do 17. rujna na vinkovačkim ulicama i trgovima pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, glavnim donatorstvom HEP-a i medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.
Šokački divani
Od petka do srijede na pozornici pod velikim šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni umiješnost u plesu, pjesmi i svirci te ljepotu narodnih nošnji od kojih su neke izvađene upravo za tu prigodu iz bakina kobilaša, pokazalo je 60 folklornih skupina odraslih i 19 dječjih folklornih skupina, pokazujući kako su i oni čuvari kulturnog nasljeđa svojih predaka.
Svih ovih dana su Vinkovčani mogli razgledati proizvode na Sajmu tradicijskog obrtništva i rukotvorstva, stalni postav etnološke i arheološke zbirke u muzeju, izložbu Hrvatska novinska fotografija, u Galeriji je izložba Likovni umjetnici svome gradu, mogli su pogledati premijere dvaju filmova sadržajem vezanih za Vinkovce ili kušati vrhunske rakije na 13. nacionalnoj izložbi voćnih rakija i likera.
Večerašnje svečano otvaranje jesenske manifestacije ima temu Kad bećari šorom zapjevaju, što znači da će, prema scenariju Ane Cvenić, na pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, što je Šokac i bećar i kako se to nekad, a ponegdje i danas bećari, pokazati glumci i folklorne skupine.
Pod velikim šatorom su Šokački divani, priredba koja tradicionalno okuplja nekoliko tisuća ljudi kojima zora vrlo brzo dođe. U subotu i nedjelju je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora, na kojoj će nastupiti 37 folklornih skupina iz svih hrvatskih regija i pokazati djelić bogatstva i ljepote folklorne tradicije svoga kraja. Središnja priredba, koji mnogi smatraju vrhuncem Vinkovačkih jeseni, nedjeljni je dopodnevni mimohod svih sudionika.
Tamburice i snaše
Ulicama grada prodefilirat će 77 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, predvođenih konjanicima, 40-ak svečano ukrašenih konjskih zaprega, mažoretkinje, snaše, djevojke i momci pobjednici revije Mladost i ljepota Slavonije, limena glazba, Sokolska garda u svečanim odorama, udruga Vinkovački šokački rodovi.
Tada vinkovačke ulice i trgovi odzvanjaju od slavonske pjesme, zvuka tamburice, bećaraca i potcikivanja snaša.

izvor:www.vecernji-list.hr

Post je objavljen 15.09.2006. u 06:54 sati.