Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

ZNANSTVENICI ZEMLJI DAJU ROK OD 10 GODINA DA OGRANIČI ONEČIŠĆENJA

Vodeći američki klimatolozi i stručnjaci zaključili su da svijet ima još rok od 10 godina da poduzme odlučujuće korake vezane uz globalno zagrijavanje kako bi spriječili vremenske katastrofe u skoroj budućnosti.

Svjetske vlade moraju prihvatiti scenarij sprečavanja emisije ugljičnog dioksida i limitiranja rasta globalne temperature na 1°C. Ako svijet nastavi sa uobičajenim scenarijom temperature će rasti za 2-3°C što će stvoriti "drugačiji" planet. Na tom planetu ledene će se kape vrlo brzo otopiti i podići razinu svjetskih mora što će promjeniti i geografski izgled kopna. Svijet će se suočiti sa iznimnim sušama i toplinskim udarima, snažnim uruganima i izumiranjem više od 50% živih bića.

SAD je vodeći svjetski onečiščivač Zemlje i glavni uzročnik efekta staklenika, ali ispred spašavanja svijeta i ekonomskog rasta, SAD bira ekonomski rast. 2001. godine u Kyotu u Japanu 160 zemalja svijeta potpisalo je Protokol iz Kyota koji ograničava emisiju ugljičnog dioksida i sprečava efekt staklenika. SAD je jedna od rijetkih zemalja koja ne želi do današnjeg dana potpisati taj dokument i držati se pravila koja su sada već neophodna. SAD-ov glavni argument bio je da bi te restrkcije mogle naškoditi nacionalnoj ekonomiji.

Climate Change Research Conference
NASA's Goddard Institute for Space Studies

::IZ MEDIJA::
World has 10-year window to act on climate: expert, Reuters

Post je objavljen 13.09.2006. u 08:04 sati.