Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

16 000 OTROVANIH TOKSIČNIM OTPADOM U OBALI BJELOKOSTI

Skandal vezan uz toksični otpad koji je nizozemska multinacionalna tvrtka Trafigura bacila u Obali Bjelokosti postao je još veći. Francuski eksperti ukazuju na hitno rješavanje problema i uklanjanje više od stotinu tona otrova bačenog pored Abidjana. Posljednjih par dana liječnici su primili više od 16 000 poziva za pomoć. 23 ljudi je hospitalizirano zbog teškog trovanja, a 6 ih je već dosad umrlo. Toksični otpad dosad je zatrovao rijeke i jezera u gradu sa gotovo 4 milijuna ljudi. Francuski tim stručnjaka upozorava da su ribe i povrće i ostalo bilje visoko kontaminirani i opasni za konzumaciju. U utorak UN je izrazio strahovanje da su se otrovni sastojci već proširili u hranidbenom lancu.

Trovanje izaziva nesvjestice, vrtoglavice, osipe, probavne smetnje i povraćanje i jake glavobolje.

Multinacionalna tvrtka Trafigura sa sjedištem u Nizozemskoj predala je toksični otpad domaćoj firmi Tommy koja ga se rješila na najgori mogući način. Trafigura je planirala otpad zbrinuti u srpnju u Amsterdamu no nizozemske su vlasti odbile jer je otpad pretoksičan.

Ministarstvo zdravstva Obale Bjelokosti u srijedu je najavilo regrutiranje 1 031 mladih doktora, kirurga, zubara i kemičara kako bi uspjeli pružiti barem djelomičnu pomoć velikom broju otrovanih ljudi.


::IZ MEDIJA::
Ivory Coast pollution crisis worsens sharply, AFP
Ivory Coast toxic waste may have spread to food chain : UN, AFP
More die from Ivory Coast waste, BBC

Post je objavljen 14.09.2006. u 06:12 sati.