Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

CRTICE S PUTOVANJA: 3. i posljednji dio



(4) Misticni visovi


Vrhunac putovanja u doslovnom i prenesenom smislu bio je hram Yamadera u prefekturi Yamagata. 1100 stepenica vodi do vrha planine s koje se pruza prekrasan pogled u dolinu. Pogled od kojeg zastaje dah. Slike govore vise od tisucu mojih rijeci.














(5) Urbana panorama



Sendai, 'grad drveca', odlicna je urbana baza za putovanja po regiji. U usporedbi s Tokyjem, djeluje mirnije i ujednacenije. Starih spomenika i hramova nazalost gotovo da i nema - u srpnju 1945. u saveznickom bombardiranju unistena je vecina historijskih gradjevina. Ono sto se danas moze vidjeti, najvecim dijelom su replike. No, Sendai zato odlicno igra na kartu modernog, da ne kazem pomodnog. Shopping-centri dominiraju sredistem grada, ulice su pune dotjeranih mladih djevojaka s mastovitim frizurama (zao mi je, decki, nemam slika), a naletjeli smo i na ulicni jazz-festival. Neke utakmice upravo odigranog Svjetskog prvenstva u kosarci odrzane su ovdje. Jos da je bilo nasih...




pogled s uzvisine ponad grada (Sendai Castle)



shop till you drop



(6) Suvenir

Kokeshi, jednostavna rucno oslikana drvena lutkica, predstavlja tipicni suvenir ove regije. Porijeklo ovih simpaticnih lutkica nije sasvim jasno: jesu li ih pravili siromasni drvodjelje za svoju djecu ? Jesu li imale religiozno znacenje ? Jesu li bile, mozda, falicki simbol ? Ostaje otvoreno za diskusiju. U svakom slucaju, jedan kokeshi zavrsio je u mom cekeru !







Kokeshi u gradskom parku



(7) Slavne face

1. Jahac



I Sendai svog bana na konju ima ! Zvao se Date Masamune i zivio je na prijelazu 16. u 17. stoljece. Poznat je kao osnivac grada. Imao je samo jedno zdravo oko, zbog cega su ga prozvali Jednookim Zmajem (The One-Eyed Dragon). Cini se da je bio vrlo zasluzan vladar, i gotovo svi spomenici u gradu imaju na neki nacin veze s likom Date.





2. Pitcher



Secuci zooloskim vrtom Yagiyama Sendai, par koraka od nastambe nilskog konja ugledah kip i plocu koja kaze: Babe Ruth was here ! Za njega sam cula cak i ja, koja o bejzbolu ne znam nista. Kralj bejzbola posjetio je Japan 1934. godine na celu americkog All-Star tima. Odigrano je 18 utakmica s Japancima, rezultat: 18 pobjeda za Amerikance. No, Japancima to nije smetalo jer su su vec tada bili zaludjeni bejzbolom, a narocito Babeom, ciji je dolazak bio senzacija. Slika oznacava mjesto na kojem je Babe realizirao svoj prvi homerun u Japanu 9. studenog 1934.





(8) I za kraj:
Dokaz o postojanju zmajeva !












Post je objavljen 14.09.2006. u 06:00 sati.