Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Provedba nadzora prometa grožđa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva temeljem Zakona o vinu kontrolirat će proizvodnju i promet grožđa berbe 2006.
U tom pravcu je zajedno sa Hrvatskim zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo (HZVV) i Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS) organiziralo nadzor i praćenje proizvodnje i prometa grožđa, s posebnim naglaskom na kontrolu uvezenog grožđa.
Osnovno je polazište u kontroli da svaki proizvođač grožđa koji tim grožđem prometuje mora biti upisan u Upisnik proizvođača grožđa i vina. Dakle, vinarije ne bi smjele otkupljivati grožđe od proizvođača koji nisu upisani u Upisnik.
Proizvođači grožđa koji prodaju grožđe izvan ugovornih vinarija moraju ishoditi Rješenje za stavljanje grožđa u promet. Presliku tog Rješenja kupac mora imati kod sebe kao dokaz za inspekciju i policiju.
Izdavanje Rješenja organizirano je vrlo efikasno te će HZVV i HZPSS promptno izdavati navedeno Rješenje bez naplate. Čitavo područje zemlje je organizirano i pokriveno stručnim djelatnicima po vinogorjima – ispostavama. Proizvođač grožđa se mora javiti ispostavi na terenu, te podnijeti Zahtjev za dobivanje Rješenja za stavljanje grožđa u promet. Uz Zahtjev mora priložiti: Evidenciju o proizvodnji (vlastoručno potpisano), prijavu za upis u Upisnik proizvođača grožđa, Izvješće o kakvoći grožđa te 70,00 kn državnih biljega.
Prikazom navedene dokumentacije proizvođač odmah dobiva Rješenje. Prodajom grožđa proizvođač kupcu daje presliku Rješenja kao dokument za pravdanje podrijetla grožđa.
Državni inspektorat i policija mogu, ukoliko kupac nema Rješenje tražiti i neki drugi dokument (preslika Upisnika, Iskaznica, uvjerenje Ureda državne uprave i dr.).
Nadzor će se naročito pojačati kod uvezenog grožđa i kod transporta grožđa izvan proizvodnih područja, te u područja u kojima nije organizirana prerada i otkup grožđa.
Vjerujemo da ćemo ovakvom koordiniranom kontrolom maksimalno suzbiti sivu ekonomiju te zaštititi proizvođače i potrošače vina u zemlji. Za detaljne informacije obratite se MPŠVG, HZVV i HZPSS.
ministarstvo poljoprivrede

Post je objavljen 14.09.2006. u 05:32 sati.