Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/salominakletva

Marketing

OTROVNI RODITELJI



Iskačem iz standardne slike bloga i bacam ovo na ekran.Eto zapelo mi za oko...

Postoji mnogo roditelja ciji su negativni obrasci ponasanja trajni i dominantni u zivotu djeteta. To su roditelji koji nanose stetu.

Kad sam trazila rijec kojom bih opisala zajednicku osobinu takvih roditelja, stalno mi se nametala rijec otrovni. Poput kemijskog otrova, emocionalna steta koju nanose takvi roditelji siri se kroz dijete, i kako ono odrasta, tako raste i bol. Koja je rijec bolja od otrovni da bi se opisali roditelji koji neprestano traumatiziraju dijete, zlostavljaju ga i ponizavaju, a u vecini slucajeva nastavljaju s tim cak i nakon sto dijete odraste?


Bolno nasljedstvo otrovnih roditelja pokazuje se u odrasloj dobi putem poteskoca u vezama, karijeri, donosenju odluka i depresijom. Bez obzira na to kakav teret nosite - sram zbog obiteljskog alkoholizma ili napustanja u djetinjstvu, oziljke verbalnog ili fizickog zlostavljanja, posljedice incesta, niste krivi za lose stvari koje su vam se dogodile u djetinjstvu!

Tko su otrovni roditelji?

Neprimjereni roditelji: Stalno su usmjereni na vlastite probleme i pretvaraju svoju djecu u "mini-odrasle" koji se brinu o njima.
Kontrolori: Koriste krivnju, manipulaciju pa cak i pretjeranu spremnost na pomoc kako bi upravljali zivotima svoje djece.
Alkoholicari: Zaglavljenima u negiranju i kaoticnim promjenama raspolozenja, njihova im ovisnost ostavlja malo vremena i energije za zahtjeve roditeljstva.
Verbalni zlostavljaci: Bilo da otvoreno zlostavljaju svoju djecu, bilo da su profinjeno sarkasticni, demoraliziraju svoju djecu stalnim posramljivanjem, unistavajuci njihovo samopouzdanje.
Fizicki zlostavljaci: Nesposobni kontrolirati svoj duboki bijes, cesto okrivljuju djecu za vlastito nekontrolirano ponasanje.
Seksualni zlostavljaci: Bilo da su otvoreno seksualni ili skriveno zavodljivi, oni su krajnji izdajnici koji unistavaju samo srce djetinjstva - njegovu nevinost.

Ako ste odraslo dijete otrovnih roditelja, postoje mnoge stvari koje mozete uciniti da se oslobodite njihovog stetnog nasljedstva krivnje i sumnje u samog sebe. Želim da nastavite s puno nade. Ne s iskrivljenom nadom da ce se vasi roditelji promijeniti na neki caroban nacin, nego s realisticnom nadom da se vi sami mozete psiholoski osloboditi njihovog snaznog destruktivnog utjecaja. Trebate samo naci hrabrosti. Ona je u vama.


by
Susan Forward- TOXIC PARENTS



Post je objavljen 15.09.2006. u 07:40 sati.