Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tomo Novaković alias Josip Perković iz 1977.

U drugoj točki njemačke potjernice za Josipom Perkovićem stoji:

2.

Der Gesuchte Josip PERKOVIC ist weiterhin verdächtig, zusammen mit einem weiteren Geheimdienstmitarbeiter im November 1977 versucht zu haben, einen gebürtigen Kroaten zum Mord an zwei in Deutschland lebenden Exilkroaten zu bestimmen.

BKA, Meistgesuchte Personen


Špijunska sjena Predsjednika Stjepana Mesića traži se i kao alias NOVAKOVIC, Tomo.

45 lines je u posjedu navodne IZJAVE Josipa Perkovića matičnoj kući Centru SDS-a Osijek, iz 1977. godine u kojoj se opisuje događaj inkriminiran u njemačkoj potjernici i u kom se potvrđuje da je prilikom neuspjele organizacije atentata na Franu Goretu i Stipu Bilandžića u Njemačkoj koristio alias Tomislav (Tomo) Novaković.

Je li POA (SOA) spremna potvrditi autentičnost dokumenta UDB-e?


Gornji je dokument u cijelosti u posjedu njemačkih tužitelja. Nijemci su od ravnatelja SOA-e (donedavno POA-e) tražili potvrdu autentičnosti Izvještaja, te niza drugih dokumenata bivše UDB-e kojom žele dokazati utemeljenost optužnice protiv Josipa Perkovića da je sudjelovao u organizaciji političkih atentata u Njemačkoj. Nije poznato kakav su odgovor dobili od Karamarka.

Inače, dokument se smatra ključnim za dokazivanje Perkovićeve krivnje po točki 2. iz potjernice. Njime se povezuje slučaj agenta Ilije Svilara koji je uhićen i već je odležao u njemačkom zatvoru, sa izjavama pokojnog Josipa Milera (Joseph Müller), saradnika Hamiltona, koji se kao dvostruki agent u jednom trenutku opredijelio za suradnju s njemačkom tajnom službom BND.

Miler je umro u Njemačkoj koncem devedesetih, a osim iskaza koje je ranije dao njemačkom pravosuđu iza njega je ostala i opsežna video kazeta s opisom detaljne saradnje s Josipom Perkovićem. I taj video materijal je dostupan njemačkom pravosuđu. Za Nijemce trenutno, manji problem predstavlja činjenica da su Frane Goreta i Stipe Bilandžić odbili svjedočiti u postupku protiv Perkovića kojeg se tereti da je organizirao atentate na njih dvojicu. Josip Miler je u pismu Slobodnom tjedniku od 21. 06. 1993. (isto u posjedu njemačkih vlasti) napisao da mu se Frano Goreta hvalio da se s Perkovićem grlio u njegovu uredu, a da mu je Ante Saldić rekao da je u jednom lokalu u Hrvatskoj vidio Perkovića za istim stolom sa Stipom Bilandžićem.

Pošto se djelo za koje je Perković osumnjičen tereti po službenoj dužnosti, svjedočenje Gorete i Bilandžića i nije osobito bitno, posebno, budu li Nijemci smatrali da raspolažu s dovoljno materijalnih dokaza.

UPDATE:

Cjelovita izjava Josipa Perkovića alias Tome Novakovića u pdf-u


Post je objavljen 22.09.2006. u 15:41 sati.