Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Jurdana - od žrtve do nasilnika


Srećko Jurdana, kolumnist Nacionala, photo by Tomislav Čuveljak, Nacional


Nije Srećku Jurdani lako. Proveo je noć na policiji nakon što je priveden zbog šamaranje supruge Dušanke i maltretiranja 10-godišnjeg sina. Prekršajni ga sudac kaznio s 1500 kuna globe. Nacional mu objavio kolumnu, pa danas poslao priopćenje kako su ga suspendirali. Naravno, Nacional se na takav korak morao odlučiti jer su upravo oni objavili intervju bivše supruge odvjetnika Ante Nobila koja je ispričala kako ju je suprug tukao.

Jurdana će sutra imati presicu na koju najavljuje dovesti suprugu i sina, a evo što je izjavio u ponedjeljak za Jutarnji:

- To je bio mali obiteljski incident i sve je završilo bezbolno. Kad sam se te večeri vratio kući, ona se uplašila za dijete jer sam se s njim htio poigrati. Ženi su malo popustili živci, nema tu ničega spektakularnog - rekao nam je danas Srećko Jurdana. Policajci su Jurdani, tijekom obrade oduzeli i pištolj, kojeg legalno posjeduje.

D. Kovačić, Jutrnji.hr, 11.09.2006Danas je nadodao da je afera predimenzionirana i napuhana samo zbog njegova imena. Ne vjerujem da bi se netko usudio privesti ga znajući da je riječ o prijatelju Predsjednika Stjepana Mesića, a da nije bilo razloga za isto. A objašnjenje da se htio poigrati sa sinom smješno je bola. Prema policiji Jurdana je došao u stan pijan, a sin mu ima deset godina. Tko još trijezan ide u pol noći buditi desetgodišnjeg sina da bi se s njim igrao, a nije se vratio s daleka puta?

Skloniji sam mišljenju da je Srećko Jurdana zbog stresnog života u noći sa subote na nedjelju izgubio kontrolu.
Evo jedan od primjera stresnih događaja iz njegova života o kojem sam pisao:

Kada je Ivica Đikić u Feral Tribuneu s početka ovog tisućljeća (2001.) napisao da je Antonio Lekić, bivši SIS-ovac i prijatelj Jasne Babić, nasrnuo u kafiću Kaltenberg na kolumnistu Nacionala Srećka Jurdanu, bilo mi je jasno da će Srećko u svojim kolumnama neće više ni jednu ružnu riječ neće napisati o Anti Gotovini. Kako je potvrdio novinarima, Srećko Jurdana, incident nije prijavio policiji, a sve do današnje kolumne u Nacionalu, potvrdile su da je Jurdana shvatio Lekićevu gestualnu poruku.

45 lines, 04.10.2005. u 00:15 sati


Kad je Ante Gotovina navodno pobjegao iz zemlje, Srećko Jurdana je osuo kritičku paljbu po njegovu liku i djelu. Dijelu Gotovinih lobista je prekipjelo i pozvali su Jurdanu na razgovor u pivnicu Kaltenberg. I onda se dogilo da je u tom društvu pretučen. Događaj nije prijavio policiji. Moguće iz straha da opet ne bude napadnut, a moguće iz bojazni da bi policiji morao objasniti kako se uopće u tom društvu našao i na koji je sve način povezan s njima. Međutim, dobio je batine pred nekim svjedocima koji su o svemu obavijestili medije.

Koncem devedestih započeo je u Nacionalu sa serijom tekstova o Josipu Perkoviću. Objavio je samo jedan nastavak jer ga je Perković posjetio doma, pa je kako kaže shvatio da se radi o poštenom profesionalcu koji je obavljao osjetljive poslove.

U Kutlinoj Slobodnoj Dalmaciji za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata objavljivao je pamflete protiv Bošnjaka.

Na početku rata je uređivao list HSP-a Hrvatsko pravo, pa je kod Dobroslava Parage tražio da zaduži PAP-ovku jer je tvrdio da mu je zgrada puna JNA oficira od kojih se nečim mora zaštiti.

Neki svjedoci su ga vidjeli i na zapadnoslavonskom ratištu naoružuanog, ali ne mogu potvrditi je li Jurdana tamo bio u svojstvu novinara ili nekom drugom.

Sve je to, očito, ostavilo traga.

Update:

Srećko Jurdana je početkom Demokratskih promjena uređivao Glasnik HDZ-a. Kako mi je rekao jedan od tadašnjih HDZ-ovih prvaka, na Jurdanu se tada strašno naljutio Josip Manolić jer je Glasnik krenuo s objavljivanjem hrpe članaka koji su veličali ustaše. Po Manolićevoj naredbi Jurdana je morao napustiti HDZ-ovo stranačko glasilo.


Post je objavljen 12.09.2006. u 15:55 sati.