Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 113.

Bila je to tema slična, ali oblik drugačiji.
Točka koja sjedinjuje namjere bijeloga je F1. Njome crni prvo treba ovladati i igra svoj prvi potez na 1. F1.
Bijeli sada ima dvije mogućnosti i to, uzeti crni kamenčić igrom na D1, ili igrati E1 i ostaviti mogućnost oka na D2. Drugo oko će pokušati uraditi na mjestu odigranog crnog kamenčića. Pogledajmo prvo mogućnost sa 2. E1, a onda ćemo se vratiti na predloženi D1 i usporediti ga s prvim ishodom.
Crni sada koristi napad na bijeloga na H1 i igra 3. G1. To je razvoj koji smo u ranijim problemima vodili kao glavnu kombinaciju. Bijeli uzima dva crna s 4. F2, a crni igra ponovo na isto mjesto s 5. G1.
Ako bijeli obrani napadnut kamen igrom na H2, crni odigra D1 i bijeli bi pao. Stoga bijeli igra 6. H3 i počinje ko-borba, a to je ujedno i rješenje ovoga problema.
Vratimo se sada onom prijedlogu uzimanja crnoga u drugom potezu igrom na D1. Crni bi tada odigrao na E1 i nastao bi ko na D1-D2, ali bi crni u toj situaciji imao dodatne izravne ko-prijetnje. Njih u datom rješenju crni nema u direktnoj pozicijii za koju se bore. Zbog toga je bijelom u toj poziciji bilo bolje igrati E1, kako je u rješenju prikazano.
Rješenje obrazložio bl. Muradenu

Post je objavljen 12.09.2006. u 12:45 sati.