Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podroom

Marketing

BELOT

Belot je kartaška igra koja je iznimno popularna u Hrvatskoj, pogotovo u okolici Zagreba, te u Armeniji. Kod nas se češće koristi skraćeni naziv bela, dok je u Armeniji popularan naziv blot.
Igra od 4 igrača se smatra standardom, ali se može igrati i sa 2 ili 3 igrača ali po malo "modificiranim" pravilima.
Karta se sa dečkom od 32 karte u 4 "boje". Te boje su Kara (Bundeva), Herc (Srce), Pik (Zelje, zeleno) i Tref (Žir). U svakoj boji se nalaze 7, 8, 9, 10, Dečko (J), Baba (Q), Kralj (K), i As (A).
Igru započinje igrač koji je prvi dobio karte u dijeljenju. Ostali igrači moraju poštivati boju i probati ju nadjačati. Ako igrač nema određenu "traženu boju" mora baciti nekog aduta (po mogućnosti najslabijeg kojeg ima). Ako nema ni aduta, baca bilo koju drugu kartu.
Štih tj. krug igre odnosi igrač koji je bacio ili kartu najveće vrijednosti ili najjači adut. Sljedeći štih započinje onaj koji je u prošlom kupio karte tj. dobio krug.
Cilj igre je skupljanje bodova, no ne postoji određeni broj koji je dostatan za pobjedu, nego to ovisi o igračima, te koliko dugo žele igrati. Najčešće se igra dok jedan par ne skupi (ili prijeđe) 1001 bodova.

Bodovi se mogu dobiti na četiri načina...

Na početku igre, kada su karte podijeljene, igrač pregledava da li ima neke parove, tzv. "zvanja". Par od 3 karte npr. (9,10,J) u istoj boji vrijedi 20, par od 4 karte vrijedi 50, a svaki veći par vrijedi po 100 bodova. Kada u ruci igrač drži sve karte iste "boje" onda se to zove oktava ili belot. Niz od recimo K,A,7 ili A,7,8 ne vrijedi. Par od četiri karte jednake vrijednosti također može biti zvanje. Četiri Dečka vrijedi 200, četiri 9 vrijedi 150, a četiri Asa, Kralja ili Babe vrijedi 100 bodova. Četiri 8 ili 7 ne donosi bodove.
Ako jedan igrač ima neko zvanje a jedan od dvojice protivničkih igrača ima zvanje veće od njegovog, onda njegovo zvanje ne vrijedi ništa. Ako dva "suprotstavljena" igrača imaju zvanje iste vrijednosti, pobjeđuje igrač čiji niz ide do više karte. Da bi zvanje bilo potvrđeno, taj par igrača mora imati barem jedan "štih" u igri. Eventualna zvanja obojice igrača u paru se zbrajaju.

Drugi način skupljanja bodova je tokom igre pokušati dobiti što više "bacanja" taktiziranjem.

Treći način je još jedan oblik zvanja koji se zove "bela". Igrač koji ima u adutskoj boji Babu i Kralja, kada baci jednu od tih karata kaže na glas "bela" te kada baci ovu drugu kaže "od bele". Bela vrijedi 20 bodova.

Četvrti način je dobivanjem posljednjeg štiha koji vrijedi 10 bodova.



Vrijednost karata u "neadutskoj" boji:
7- ništa
8- ništa
9- ništa
10- 2
Dečko (J)- 3
Baba (Q)- 4
Kralj (K)- 10
As (A)- 11
Vrijednost karata u "adutskoj" boji:
7- ništa
8- ništa
9- 14
10- 10
Dečko (J)- 20
Baba (Q)- 3
Kralj (K)- 4
As (A)- 11

Ako nemate s kime igrati, uvijek možete igrati preko kompjutera. Probajte ove linkove:

DOWNLOAD:
Bela

ONLINE:
Crovortex Bela
HTnet Bela



MOLIM VAS DA ODVOJITE MINUTU I GLASATE. HVALA!

Glasaj za moj blog na www.croblogeri.com



Post je objavljen 15.01.2007. u 10:47 sati.