Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Grijeh gastarbajtera Drage

JASNO I GLASNO

Autor PETAR GRUBIŠIĆ


Zemljaci oprez! Čuvajte se da vaša imovina i ušteđevina ne postane tema o kojoj priča nacija druge države! Neka na oprezu budu posebice oni kojima je zagrebački gradonačelnik u nekom srodstvu. U ovoj turi medijske halabuke baš su ti na udaru, posebice ako im je on rođak a uz to imaju kakav stan u Zagrebu, a na oprezu neka budu i oni koji imaju brata, sestru ili nekog rođu da su na “veliku mistu” u metropoli svih Hrvata.
Neće vam odmah poreznici zakucati na vrata, prije njih će doći lovci na senzacije. Izmjerit će vam svaki kvadrat nove obiteljske kuće, one kamene koju je zidao djed, štale, “šaloša”, svinjaka i ostalih popratnih građevina s vašeg imanja. Možda vam to bude i od koristi, jer ćete na jednom mjestu imati pobrojano sve što ste stekli u životu.

I tu neće biti kraj jer brojna čitateljska publika, a time i vi, sanzat će koliko ste u životu zaradili radeći u nekoj tvrtci kao gastarbajter, koliko ste zaradili od šverca duhana, preko “meke granice”, koje auto vozite vi, a koje vaša supruga i djeca, kakvu grobnicu imate... Sve baš sve, a samo zbog toga što ste za stan u Zagrebu dali nekoliko stotina tisuća eura.

Baš zbog toga što je u Zagrebu kupio luksuzan stan od 125 kvadrata na udaru se našao grudski gastarbajter Drago Bandić, stariji brat zagrebačkog gradonačelnika, koji već punih 36 godina živi i radi u Berlinu. Čovjek je tamo otišao u cvijetu svoje mladosti i po njemačkim bauštelama ostavio kosti.

U kraju odakle je čudili bi mu se i rugali da za toliko godina provedenih u tuđini nije štogod stekao, a u Hrvatskoj se isčuđuju odakle mu par stotina tisuća eura za stan u Zagrebu. I najneupućenijem čovjeku dovoljno bi bilo prošetati Hercegovinom da primjeti tko je u kojemu selu bio u Njemačkoj. To se naočito vidi po građevinama koje su građene novcem zarađenim na bauštelama. Cijela sela u općinama Livno, Tomislavgrad, Posušje, Grude i Široki, koji su prednjačili po broju gastarbajtera, imaju kuće vrijednije od Dragina stana u kojima već desetljećima nitko ne živi osim za blagdane i ljetne praznike kada gastarbajteri nahrle u svoj kraj.

Isčuđavat se odakle ljudima ušteđevina, koji su cijeli život odricali nečega u ime boljega života za stare dane i svoju djecu, u našem kraju je grijeh, a u Hrvatskoj, očito moda!


vecernji list

Post je objavljen 11.09.2006. u 17:22 sati.