Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/punknihin

Marketing

ZA NEKATERE STVARI JE VREDNO NE SAMO UMRETI, TEMVEČ CELO ŽIVETI !



















ĆEVAPI (SG. U KOLOKVIJALNOM GOVORU SE ČESTO MIJEŠA Č I Ć: ĆEVAP, ČEVAP, RJEĐE: ČEVAB, SG. U SLUŽBENOM PISANOM BOSANSKOM: ĆEVAPČIĆ, PL. ĆEVAPČIĆI), BOSANSKI NACIONALNI SPECIJALITET SA ROŠTILJA I NAJPOZNATIJI BOSANSKI BRAND U INOSTRANSTVU. RIJEČ JE O MALIM VALJUŠCIMA OD MLJEVENOG MESA, MAHOM TELETINE, SA DODATKOM BIJELOG I CRVENOG LUKA, TE RAZLIČITIH ZAČINA. PROSJEČNA DUŽINA ĆEVAPA JE OKO 5 CM. ĆEVAPI SE PRŽE NA ROŠTILJU, A TRADICIONALNO SE SLUŽE U LEPINAMA NATOPLJENIM SOSOM OD PRŽENJA, UZ DODATAK SITNO SJECKANOG CRVENOG LUKA. ĆEVAPI SE MOGU SLUŽITI I UZ RIŽU, PRŽENE KROMPIRIĆE (POMFRIT), SALATU, AJVAR, NO TO JE UGLAVNOM PRAKSA U INOSTRANSTVU. ĆEVAPI SE TRADICIONALNO SLUŽE U ĆEVABDŽINICAMA, SPECIFIČNIM BOSANSKIM LOKALIMA POSEBNOG KOLORITA, GDJE SE OSIM ĆEVAPA NA JELOVNIKU NERIJETKO MOGU NAĆI I OSTALA, SLIČNA JELA SA ROŠTILJA. UZ ĆEVAPE SE MOGU SLUŽITI I MLIJEČNI PROIZVODI KAO: JOGURT, KISELO MLIJEKO, KEFIR ILI KAJMAK U LEPINI. ĆEVAPI SE U BOSNI I HERCEGOVINI SLUŽE U RAZLIČITIM PORCIJAMA OD PO PET (MALA U LIVNU I PRIJEDORU ILI ŠKOLSKA U TRAVNIKU), DESET (MALA U TRAVNIKU, VELIKA U BIHAĆU ILI STUDENSKA U BOSANSKOM ŠAMCU), PETNAEST (SREDNJA U TRAVNIKU) I VIŠE KOMADA, A POSTOJE I REGIONALNE RAZLIKE U SPRAVLJANJU I OBLIKU ĆEVAPA (POSEBNO ILI U SNOPOVIMA OD PO ČETIRI ILI PET). TAKO SU NAJPOZNATIJI BANJALUČKI, TRAVNIČKI I SARAJEVSKI ĆEVAP, A NAJPOZNATIJE NACIONALNE ĆEVABDŽINICE (DANAS I PRIJE): "AJLA" (TRAVNIK), "KARALIĆ" (TRAVNIK) "MUJO" (BANJA LUKA), "LUTVINA" (TRAVNIK), "ŽELJO" (SARAJEVO), "DEVETKA" (SARAJEVO), "MRKVA" (SARAJEVO), "HARI" (TRAVNIK), "BOSNA" (TRAVNIK) "MENZURA" (LIVNO), "HUSO" (LIVNO), "TRI LIPE" (BOSANSKI ŠAMAC), "LIMENKA" (TUZLA) I DRUGE.



... IIIIJAOOOOOO, KAJ BI ČLOVEK VSE DAL, DA BI SI LAHKO KOPIPEJSTAL TUDI ENO POŠTENO PORCIJO, KOT TALE PRISPEVEK IZ WIKIPEDIJE, A VSEM POTENCIALNIM INTERESENTOM LAHKO Z VESELJEM SPOROČIM, DA JE PRVA PRAVA ĆEVABDŽINICA V KROGU 100 KM V ZAGREBU NA BRANIMIROVI TRŽNICI, KI JE ODDALJENA PRIBLIŽNO 300 M OD AVTOBUSNE POSTAJE - ZGREŠITI NE MOREŠ, IMENUJE SE PA MRVICA ! ČE SI BI KDO PRIVOŠČIL KAKŠEN GURMANSKI IZLET, SE ZMERAJ PRIPOROČAM ZA KOPILOTA !


M.O.U.






Post je objavljen 07.09.2006. u 14:36 sati.