Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

PYOMETRA -gnojna upala maternice u kuja

Pyometra je vrlo česta pojava u patologiji reprodukcije kuje i predstavlja veliki problem u praksi.
Postoji nekoliko tipova tj.oblika pyometre : otvorena pyometra sa jasno vidljivim simptomima koji se lako uočavaju i atipični oblici koji nemaju simptome, upravo taj dio predstavlja problem.
Pyometra se javlja u srednjoj i starijoj dobi što ovisi o duljini života pojedine pasmine. Prije se mislilo da se pyometra javlja samo u odraslih kuja koje se nikada nisu oštenile, pa se preporučalo radi preventive da se svaka kuja jednom ošteni što se pokazalo netočno.
Pyometra se može javiti već nakon prvog tjeranja, što znači da sa obzirom na dob Vašeg psa ako ima simptome koje ću navesti kasnije treba uzeti u obzir i ovu patologiju spolnog sustava.

Kako prepoznati pyometru???

Postoje dva oblika pyometre otvoreni i zatvoreni.

ZATVORENA PYOMETRA :Klasični simptomi su opća slabost,pojačana žeđ,pojačano izlučivanje mokraće, povraćanje, bol u kostima, umanjeno kretanje,napetost abdomena,povećanje vulve,gubitak težine,depresija,vaginalno krvarenje. Ovaj oblik vrlo često prelazi u otvoreni oblik pyometre.

OTVORENA PYOMETRA: vaginalni iscjedak, boja iscjetka varira- boja bijele kave, bež, smeđe, krvave, možemo vidjeti primjese gnoja i sluzi..Upravo taj iscjedak može biti jedan od prvih znakova koje će vlasnik primjetiti .
Otvoreni oblik pyometre manje je opasan i kuja ima veće izglede u liječenju, nego kog zatvorenog oblika.

Što napraviti ???

Kada primjetite ovakve simptome najvažnije je da posjetite svog veterinara, posebno mu naglasite promjene koje ste primjetili .On će već prema potebi napraviti neke dijagnostičke pretrage kao npr, rentgen, izvaditi će krv Vašem psu, napraviti će citološku pretragu maternične tekućine,i sl. Nakon pravovaljane dijagnoze propisati će Vam liječenje.
Liječenje se provodi što skorijem kirurškom zahvatu što je pokazalo najbolje rezultate, pyometra se nikako ne može izliječiti primjenom samo lijekovima. Prognoza je uglavnom uvijek dobra, no ima nekih otežavajućih okolnosti kao dob psa, diabetes,bolesti bubrega koje često nastaju kao sekundarna bolest i bolesti srca.

Njega poslije operacije??

Nakon uspješne operacije veterinar će Vam propisati antibitike, najbolje je da smanjite kretanje psa, te da u šetnjama pazite da neki drugi pas ne bi ozlijedio Vašeg. U stanu/ kući omogućite joj mir, dovolnjo sna, zdravu hranu, vodu i budite pažljivi.Pogledajte i ranu da li je sve u redu da ne bi došlo do infekcije ili da životinja ne bi konce počupala. Životinja je ipak prošla kroz operativni zahvat za nju nejsnu situaciju.

Post je objavljen 06.09.2006. u 10:41 sati.