Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrdomacifilm

Marketing

Put lubenica (2006.)

The Melon Route

Ljubavna drama
Hrvatska 2006.
90’, Boja, 35mm, Dolby Digital


produkcija Hrvatska televizija Telefilm


redatelj Branko Schmidt


scenaristi Branko Schmidt
Ognjen Sviličić


glavne uloge Krešimir Mikić
Sun Mei


sporedne uloge Leon Lučev
Armin Omerović
Emir Hadžihafizbegović
Ivo Gregurević
Slobodan Maksimović
Zijah Sokolović


snimatelj Vjekoslav Vrdoljak

montaža Vesna Lažeta

glazba Miroslav Škoro

scenografija Mladen Ožbolt

kostimografija Željka Franulović

zvuk Mladen Pervan
Ranko Pauković

maska Snježana Tomljenović


Sinopsis:

Jedno od najvećih zala današnjice, trgovina ljudima, slijedi tzv. balkansku rutu, kojom se ljudi krijumčare na Zapad. U novinama Bosne, kao i Hrvatske, česti su izvještaji o grupama ilegalnih imigranata koje je policija otkrila, a jednako su česti i napisi koji govore o pogibijama tih imigranata.
Put Lubenica inspiriran je istinitom pričom o dvanaestero ilegalnih imigranata koji su se utopili u rijeci Savi, na granici Bosne i Hrvatske. U scenariju je ovaj događaj proširen i sagledan očima mlade Kineskinje, koja izgubi oca u toj nesreći. Ona uspostavlja odnos s bivšim vojnikom Hrvatske vojske, izliječenim narkomanom koji pati od PTSP-a i koji je u ratu izgubio sve. Jezične i kulturne barijere između glavnih likova daje posebnu dimenziju filmu, prožetom bolnom spoznajom kako je teško nositi se sa teretom koji nikada neće biti moguće odbaciti: mjestom rođenja.


Biografija:
Branko Schmidt rođen je u Osijeku 1957. godine. Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisuje studij filmske i TV režije na ADU u Zagrebu. Godine 1981. nastaje njegov diplomski rad, zapažena TV drama Rano sazrijevanje Marka Kovača. Sljedeće godine snima Hildegard, proglašenu najboljom TV dramom te godine u Jugoslaviji. Svoj prvi cjelovečernji film Sokol ga nije volio režira 1988. prema istoimenoj drami Fabijana Šovagovića, te na pulskom festivalu osvaja nagradu za debitanta godine.
Snimio je mnoge drame, dokumentarne filmove, te dječju TV seriju Operacija Barbarossa (1989.) prema djelu Ivana Kušana. U devedesetima režira još četiri cjelovečernja filma, Đuka Begović (1991.), Vukovar se vraća kući (1994.), Božić u Beču (1997., Zlatna Arena za scenarij), te Srce nije u modi (1999.). Zadnji film Kraljica noći (2001.) dobitnik je dvije Zlatne Arene, za scenarij i produkciju.
Godine 2004. bio je član žirija međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 08.09.2006. u 00:00 sati.