Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...114

- Hm, loše filozofiraš, Lehi Manuele, ili kako te ovdje zovu, Marcijane Jula. Meni je više po volji tvoje pravo ime, pa ću te njime i oslovljavati.
- Laska meni, čovjeku sa Istoka, da vas zanima moja sudbina i hvala vam na tome što me zovete mojim pravim imenom. Nisu me krstili u rijeci Jordan, jer se časni Lemuel nije mogao na to odlučiti. Morao bi prirediti svečanost kako dolikuje njegovom ugledu, a to košta. Stoga nemam krsnog imena, a ovo koje imam često su mijenjali kako je kome odgovaralo. Meni se sviđa to što vas jednostavno zovu Seneka, nije komplicirano, a u mojim ušima to dobro zvuči.
- Nisam ti ja Plantagona da mi udvaraš, premda je već zašla u one godine kada žena više ne može rađati, pa je sve više sklona filozofiranju, što je bijedna zamjena za ljubavne strasti. Čim počneš filozofirati, znači gotovo je sa bračnom ložnicom.
- Mene veseli, senatore, što vas nalazim u dobrom raspoloženju i što vas progonstvo nije slomilo, a govore da ste se u Britaniji obogatili na visokim kamatama.
- Svašta klepeću rimski jezici. I za vas pričaju da ste dobili na prevaru mnoge bitke koristeći se magijom, naročito za vrijeme Tiberijeve vladavine kada se Elije Sejan počeo politički uzdizati. Kažu da ste mu prorekli krvavi završetak, pa bih i ja želio jedno proročanstvo.
- I to su vam dojavili, duge uši ima rimsko carstvo! Vi svoje proročanstvo možete i sami sastaviti. Priđete li blizu vatre, opeći ćete se; ako se pak od te vatre odmaknete, još uvijek možete sebi oduzeti život zbog časti ili da zadovoljite ono što širite ovim carstvom, a to je "Justitija Romana".
- Nije vam obzirnost baš jača strana, dični zapovjedniče legije Judejske. To je i malom djetetu jasno da je cezar vatra koja obasjava rimsko carstvo, a naša slobodna volja odlučuje da na sebe dignemo ruku ili ne. Zar nije Juda, Kristov blagajnik, uzeo uže i objesio se u hramu?
- To mi nije poznato, dragi senatore. Pričalo se o izdaji i novcu, ali da se objesio, to može biti tako i ne mora. Uvijek se nađe neka "dobra duša" koja ti izbije stolac ispod nogu.


Post je objavljen 05.09.2006. u 22:01 sati.