Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sikka

Marketing

TRIBUTE TO STEVE IRWIN

Image Hosted by ImageShack.us







THE CROCODILE HUNTER-LOVAC NA KROKODILE

MUŠKARAC SA ENTUZIJAZMOM DJEČARCA

Vjerujem da je svatko bar jednom gledao Steva Irwina kako se baca na nekog ogromnog krokodila i još mu pritom tepa i zove ga imenom.
Neko vrijeme sam mislila da je to sve namještaljka,da su te životinje nečim omamljene jer nikome ne bi bilo baš svejedno gledati se oči u oči sa gmazom od 6 metara koji teži oko pola tone.Postavši redoviti pratitelj njegovih dokumentarnih serija i gledajući kako radi sa životinjama,bez straha ali sa poštovanjem i ljubavi,postalo mi je jasno da je sve to stvarnost i da su životinje prave.Iako nama sve to djeluje daleko i nestvarno jer na žalost nemamo prilike susretati se sa divljim životinjama i gmazovima,njegov život je svakodnevno ispunjen uzbuđenjima i akcijom,očuvanjem i zaštitom životinjskog svijeta.
Kako i ne bi kad radi i živi u zoološkom vrtu,i to vlastitom zoološkom vrtu.

Pravo mu je ime Stephen Robert Irwin.Rođen 1962 godine u Victoriji,Australija praktički je odrastao u zoološkom vrtu jer, njegov otac Bob Irwin i majka Lyn također zaljubljenici u gmazove i ostale divlje životinje ,sele sa obitelji iz Victorije u Queensland i tamo na Sunčanoj obali osnivaju isprva mali park za gmazove.Taj mali zoološki vrt postao je pravi obiteljski posao a kada su roditelji otišli u mirovinu Steve preuzima kompletnu brigu oko parka.
Steve je odrastao uz životinje a društvo su mu najviše pravili krokodili koje je lovio zajedno sa ocem te ih udomljavao u parku.Neko je vrijeme proveo kao volonter u programu vlade Queenslanda ,preseljenje velikih krokodila u adekvatno područje i edukacija lokalnog stanovništva o suživotu sa ovim velikim gmazovima koji napadaju ljude.Od 1991 godine vodi brigu o parku koji se naglo razvija te u suradnji sa svojim prijateljem,producentom kreće u nama poznatu avanturu snimanja dokumentarnih emisija o krokodilima koje imaju nevjerovatan uspjeh.
1992 ženi se mladom amerikankom Terri Reines koja je isto tako odrasla uz životinje koje je njezin otac donosio kući na oporavak.Terri je u Americi vodila prihvatilište za ozljeđene životinje «Cougar country» i radila kao veterinarski tehničar.


AUSTRALIA ZOO

Priča počinje još davne 1970 godine kada Bob i Lyn Irwin grade mali park za divlje životinje.1972 park postaje javna ustanova pod nazivom «Beerwah Reptile park».Cijena ulaznice bila je 50 centi za odrasle i 5 centi za djecu.Od tada počinje nagli uspon i razvoj parka.Najvažniji cilj parka je očuvanje prirode kroz edukaciju .
Odabravši kao glavni zadatak grabežljive gmazove poput krokodila započeli su vječnu borbu sa stavom posjetitelja.Preuzeli su na sebe edukaciju posjetitelja ali i lokalnog stanovništva kako bi im približili njihov način života.Bob Irwin s vremenom postaje svjetski priznati herpetolog,najviše po svojoj predanosti očuvanja velikih gmazova a njegova supruga Lyn također se ubraja među prve u rehabilitaciji bolesnih i ozljeđenih životinja jugoistočnog Queenslanda.
Sa godinama se park razvija i postaje poznat kao Queensland Reptile and Fauna park.
1992 dolazi do još jedne promjene.Bob i Lyn odlaze u mirovinu ostavljajući park sinu Steveu i njegovoj supruzi Terri Irwin.
Oni zajedničkim snagama slijede stope roditelja u promociji očuvanja divlje prirode.Surađuju I sa raznim vodećim zoološkim udrugama za očuvanje prirode.Iste godine započinju I snimanja dokumentarnih emisija poznatih pod nazivom “Lovac na krokodile”.Do 1998 emisije su se prikazivale u 4 zemlje a park je toliko napredovao da je donešena odluka o promjeni imenu u “Australia zoo”.U to vrijeme emisije su se počele prikazivati u 130 zemalja,a početkom 2000 godine gledanost je porasla na 500 miliona ljudi širom svijeta.

Njihov moto je:Očuvanje kroz zabavnu edukaciju!


ŠTO SE MOŽE DOŽIVJETI U AUSTRALIA ZOO-u?

Dobitnik nagrade kao glavna turistička atrakcija,Australia 2003/2004 I dom poznatog lovca na krokodile,park nudi svojim posjetiteljima zaista uzbudljiv cjelodnevni program.To je I razlog što ga posjećuju sa svih strana svijeta .
Zaista marljivo rade kako bi održali status najboljeg zoološkog vrta u svijetu I veliku pažnju posvećuju daljnjem razvoju. Trenutno je glavni zadatak stvoriti brand licencu u programu očuvanja I edukacije.

Zoo trenutno zauzima površinu od 60 hektara a u planu je razvoj na još 50 hektara površine kišne šume.Nalazi se sat vremena vožnje sjeverno od Brisbana,sa poznatim Staklenim planinama , Sunčanom obalom I Caloundra plažom atraktivnom za surfanje na valovima.Na tako dobrom položaju park može biti polazna točka za razne izlete .


Sa više od 1000 životinja I 10 predstava dnevno možete birati između:

-posjeta Crocoseumu I gledati njihovo hranjenje
-poigrati se sa bengalskim tigrom
-upoznati se sa koalama,gušterima,zmijama,devama,kornjačama,
bebama krokodilima
-slikati se sa životinjama
-družiti se sa koalama I klokanima u šetnji kišnom šumom



Ako vas ikada put odnese u Australiju svakako posjetite ovaj park I upoznajte se sa recimo krokodilom Charlijem ili nekom drugom životinjom koju nemate prilike vidjetu u njezinom prirodnom okruženju.
Možda kada sve to vidite u živo I sami poželite biti dio te velike avanture.

Ovo je napisano prije 2 godine kada sam intenzivno proučavala Irwinov rad i vijest o njegovoj smrti zaista me iznenadila i rastužila.Rijetko se nađe osoba tako puna entuzijazma i ljubavi prema životinjama,sa tako velikom željom da svijetu prenese i najmanju tajnu životinjskog svijeta.
A taj svijet je njegovom smrću izgubio dobrog prijatelja.




Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us













Post je objavljen 05.09.2006. u 14:41 sati.