Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nikki16

Marketing

JANE AUSTEN


-Jane Austen rođena je u Steventonu 16. prosinca 1715. godine kao kći Georgea Austena i Cassandre Austen. Tu je provela veći dio života i nikad se nije udavala. Imala je šestero braće i stariju sestru Cassandru s kojom je bila jako bliska. Osnovno obrazovanje dobila je 1783.;prvo u Oxfordu, pa u Southamptonu. Od 1785. do 1786. polazila je školu za djevojke u Readingu. Jane Austen je dobila obrazovanje veće od normalnog za tadašnje djevojke, pa se već rano posvetila pisanju i prvu priču objavila je 1789. godine.
-Godine 1801. njezina obitelj preselila se u Bath, što je bila scena mnogih njenih djela.
-Godine 1802. Jane je dobila ponudu za brak od bogatog, ali "krupnog i nezgrapnog" čovjeka pod imenom Harris Bigg-Wither koji je bio 6 godina mlađi od nje. Takav brak osigurao bi joj budućnost te se ne bi trebala kao usidjelica oslanjati na vlastitu obitelj. Takve okolnosti utjecale su na nju da pristane, no idući dan se predomislila i odbila je brak. Bilo je izvjesno da ga nije voljela. Nakon smrti oca 1805., Jane, njena sestra i majka preselile su se u Southampton sa bratom Francisom i njegovom obitelji gdje su živjeli 4 godine, dok se 1809. nisu preselili u Chawton, gdje je njezin brat Edward imao imanje i kuću te im je dopusatio da tamo žive. Njihova kuća danas je otvorena za javnost.
-Jane je nastavila miran život sa svojom obitelji. Godine 1816. počela je patiti od slabog zdravlja. Danas se misli da je imala Addisonovu boilest, čiji uzrok tada nije bio poznat. Bolest je imala uspona i padova, a 1817. se pogoršala i Jane je morala otputovati u Winchester, gdje je umrla 2 mjeseca poslije-18. svibnja 1817. i pokopana je u katedrali.

Kako je bila odana suvremenoj konvenciji za književnice, Jane je svoja djela izdavala anonimno. Iako su sva njezina djela bila ljubavi romani, pisani pod utjecajem romantizma u Engleskoj književnosti, Jane nije bila romantičar. Snažne emocije uglavnom donose opasnost u njenim romanima i mlada djevojka koja vježba suzdržanost prije će naći sreću od one koja bježi sa svojim voljenim. Njena djela bila su sličnija djelima književnika kao što su David Hume i John Locke nego djelima njenih suvremenika kao što su Lord Byron i William Wordsworth.

ROMANI:
-Razum i osjećaji
-Ponos i predrasude
-Mansfield Park
-Emma
-Opatija Northanger
-Pod tuđim utjecajem

KRAĆA DJELA:
-Lady Susan
-Watsonovi (nedovršen roman)
-Sanditon (nedovršen roman)

-Moj najdraži roman Jane Austen je Ponos i predrasude pa ću zato napisati nešto više o tom djelu

Ponos i predrasude isprva su nosile naslov Prvi dojmovi. Roman je napisan između 1796. i 1797. godine, a doživio je još niz dorada prije objavljivanja 1813. godine. To je najpoznatiji roman Jane Austen.
Elizabeth je jedna od pet kćeri obitelji Bennet, mlađa jedino od prelijepe Jane. Imanje Bennetovih baštinit će muški rođak, i premda su djevojke udobno zbrinute sve dok im je živ otac, njihov dugoročni financijski opstanak ovisi o udaji. Priča se vrti oko Elizabethine dugotrajne odbojnosti prema Dracyu i Darcyeve sve veće naklonosti prema Elizabeth. Kada ona upozna razuzdanog Wickhama, ustanovi da ni on ne može podnijeti Darcya;ta zajednička netrpeljivost vrlo je brzo osvoji. Podzaplet se bavi nasljednikom njihova oca, velečasnim Collinsom, koji se pokuša iskupiti zbog svog nepovoljnog financijskog učinka na obitelj tako što zaprosi Elizabeth. Ona ga odbije-on je nadut i glupav-pa on onda zaprosi Charlottu Lucas, Elizabethinu najbolju prijateljicu, koja prihvati.
Darcy zaprosi Elizabeth, ali grubo. Elizabeth ga grubo odbije. Wickham pobjegne s Lydiom, najmlađom sestrom, a Darcy pomogne pronaći odbjegli par i kupiti Lydiji brak. Sve to, kao i njegova postojana ljubav i sve bolji maniri, uvjeri Elizabeth da je on ipak pravi muškarac za nju. Jane se uda za Darcyjeva prijatelja gospodina Bingleyja istoga dana kad se vjenčaju Elizabeth i Darcy. Obje sestre postanu bogate.


Post je objavljen 04.09.2006. u 19:22 sati.