Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/niclas

Marketing

Nešto o Metallici

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Metallica (od početka je čini osovina James Hatfield i Lars Urlich, uz gitaristu Kirka Hammeta) je bila najutjecajniji heavy metal bend 80-ih godina, koji je publika obožavala zbog njihove jednostavnosti i odanosti glazbenim idejama. Proširili su granice žanra koristeći brzinu i glasnoću - ne zbog njih samih već kako bi naglasili svoje zamršeno strukturirane kompozicije. Puštanjem u prodaju njihova prvog albuma "Kill`Em All" iz 1983., započela je transformacija heavy metala iz underground pokreta u mainstream stil. Svakim su se albumom njihova svirka i tekstovi sve više usavršavali. Munjevito, ali istovremeno i složeno bubnjanje Larsa Ulricha savršeno se uklopilo s inovativnim sviranjem bas gitare Cliffa Burtona. No taj je fenomenalni basist tragično poginuo 1986. dok je grupa putovala kroz Švedsku, nedugo nakon izlaska njihovog remek djela "Master of Puppets". Grupa je ipak odlučila nastaviti, a Burtonovo mjesto preuzeo je Jason Newsted.

Dvije godine kasnije objavljen je ambiciozan album "...And Justice for All" koji je dosegao top 10 bez lansiranja singlova na radiju i uz minimalnu podršku MTV-a. Bio je to početak najkomercijalnijeg razdoblja djelovanja benda. Takozvani "Crni album", objavljen 1991. bio je globalni hit, samo u SAD-u razgrabljen u gotovo osam milijuna primjeraka. Hitovi "Enter Sandman", "Nothing Else Matters", "Sad But True"... vladali su eterom pune dvije godine, a golema svjetska turneja Metallicu je uzdigla do statusa najveće rock atrakcije početka devedestih.
Duga pauza bila je logičan potez, a nakon nje je uslijedila drastična promjena imidža (svi članovi benda su se ošišali) i album "Load" (1996.), s kojim su izgubili nešto obožavatelja zbog radikalne promjene zvuka u smjeru alternativnog rocka. Iako je album bio uspješan i osvojio je prvo mjesto na većini ljestvica, fanovi su im predbacivali pojavljivanje na šestom Lollapalooza festivalu.

"Re-Load" (1997.) je bio kombinacija novih pjesama i materijala neuvrštenog na prethodni album, a već sljedeće godine snimljen je i "Garage Inc.", dvostruki CD s obradama, a 1999. je puštena u prodaju i snimka live koncerta sa Simfonijskim orkestrom San Francisca. Veći dio 2000. proveli su baveći se sudskom tužbom protiv Napstera. Tužeći ih zbog povrede autorskih prava članovi Metalice izbacili su više od 300 000 internet korisnika iz pretplate, što im je također donijelo određen broj razočaranih fanova. U siječnju 2001. Jason Newsted najavio je odlazak iz benda, a Hetfield, Hammett i Ulrich zakopali su se u studio u užurbano radeći na novom projektu. U srpnju iste godine, odbacuju žalbu protiv Napstera svjesni da im je to donijelo više štete nego koristi. U kasnom ljetu 2001. bend je zamrznuo sve poslove, pa tako i snimanje u studiju zbog Hetfieldove rehabilitacije od ovisnosti o alkoholu, ali se 2002. snimanje ipak nastavilo.

Prije objavljivanja dugo očekivanog albuma "St. Anger", objavljeno je ime novog basiste - Robert Trujillo. Album je objavljen početkom lipnja 2003. U sklopu svjetske turneje Metallica početkom ljeta 2004. prvi put gostuje u Hrvatsko

Post je objavljen 04.09.2006. u 09:15 sati.