Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Zlatna plaketa VPŽ pripala Josipu Đakiću i ministru Draganu Primorcu

Zlatna plaketa Virovitičko-Podravske županije kao najviši izraz za promicanje vrijednosti,položaja i ugleda županije te izniman doprinos njenom razvoju i općem napretku dodjeljena je Josipu Đakiću i Draganu Primorcu
JOSIP ĐAKIĆ IZ VIROVITICE
Josip Đakić, rođen je u 2. studenog 1960. godine u Pitomači, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Centru za energetiku i procesnu tehniku u Klaićevoj, u Zagrebu. Zapošljava se u INA Naftaplinu, gdje je proveo 15 godina radnog staža u sektoru bušenja.
Dragovoljac je Domovinskog rata u koji se uključio u samim počecima. Pristupa pričuvnom sastavu 105. Bjelovarske brigade. Potom, kao dragovoljac MUP-a odlazi na Pakračko ratište, gdje je prvi puta ranjen. Postaje zapovjednik 3. satnije u 105. brigadi. Slijede nova vruća ratišta; Privlaka, Otok, Komletinci,… 1992. godine dodjeljuje mu se čin satnika. Godinu potom, teško stradava. Naime, prilikom obilaska mjesta stradavanja pripadnika 105. brigade i MUP-a, te polaganja vijenaca u mjestu Kusonje, kao zapovjednik 3. bojne, 105. brigade, u pratnji zapovjednika, biva po drugi puta teško ranjen. Početkom 1994. godine i ustrojem 81. gardijske bojne, prelazi u istu, gdje obavlja dužnost zapovjednika 1. satnije. Godinu potom, unaprijeđen je u čin bojnika, a 1997. godine u pukovnika. Umirovljen je 1998. godine kao hrvatski ratni vojni invalid sa 70 posto trajnog tjelesnog oštećenja. Tijekom Domovinskog rata višestruko je odlikovan i pohvaljen s najvišim počastima. Političku karijeru je započeo kao načelnik općine Pitomača koju je, u svoje vrijeme, do 2000. godine, razvojno uzdigao u jednu od najboljih općina Virovitičko – podravske županije. Kao saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, iz 4. izborne jedinici, jedan od najagilnijih s cijelog ovog područja. Između ostalog, predsjednik je HVIDRA-e; Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. Josip Đakić je političar koji osjeća puls građana. Njegov telefon otvoren je za bilo čiji poziv u bilo koje doba. On je oduvijek bio, prijatelj tzv. „malog čovjeka“, čovjek koji je uvijek spreman pomoći, čiji se nesebičan angažman najbolje vidi u razvoju i prosperitetu, kako Virovitičko – podravske županije, tako i Hrvatske. Oženjen, otac četvero djece. Uvažavan i poštovan, cijenjen i uspješan, sve su to riječi koje oslikavaju Josipa Đakića.

pitomača


fotografija:www.zupanija.info

doc. dr. sc. DRAGAN PRIMORAC, MINISTAR ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA REPUBLIKE HRVATSKE
Biografija doc. dr. sc. Dragana Primorca, rođenog 7. lipnja 1965. godine, puna je iznimnih dostignuća koje je nemoguće sažeti u nekoliko rečenica. Uvaženi gost, hrvatski je liječnik, genetičar i političar. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, vrhunski znanstvenik iznimno cijenjen na području genetike kako u Hrvatskoj tako i svijetu, posebno Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studij u Splitu 1991. godine. Šest godina potom, doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 2002. godine, položio je specijalistički ispit iz pedijatrije. Stručno se usavršavao u nizu iznimno cijenjenih ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama. Između ostalog, član je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatske udruge Osteogenesis Imperfecta, Američke akademije za sudsku medicinu, Američkog društva za humanu genetiku. Dobitnik je niza međunarodnih i domaćih priznanja. Izdvajamo nagradu za životno djelo Instituta za forenzičke znanosti, Sveučilišta New Haven za doprinos razvoju forenzičkih znanosti. Bio je suosnivač i voditelj laboratorija za Kliničku i sudsku genetiku Kliničke bolnice Split, potom 2000. godine voditelj Europske grupe za validaciju novih postupaka i tehnologija u forenzičkoj genetici. Jedan je od utemeljitelja analize DNA u sudskoj medicini u Republici Hrvatskoj; Suosnivač Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku u Splitu, dugogodišnji član Vladinog ureda za poginule i nestale hrvatske branitelje. Dvije je godine bio glavni koordinator međunarodnog projekta u koji je uključeno 6 europskih država s ciljem primjene i analize novih DNA sustava u svrhu identifikacija. Autor je izvornih rezultata o genetičkom podrijetlu Europljana, a posebno je radio na genetičkom podrijetlu Hrvata te naroda Bosne i Hercegovine. Autor je niza radova iz područja forenzičkih znanosti, populacijske genetike, molekularne genetike skeletnih bolesti u djece itd. U slobodno vrijeme bavi se čitanjem, sluša glazbu, trenira tae kwon – do i igra nogomet. Ostat će upamćeno da je u vrijeme Dragana Primorca, Virovitičko – podravska županija ostvarila najveći napredak u pogledu školstva. Od prošle godine, Virovitica ima Stručni studij drvne tehnologije u Virovitici. Obnovljeno je i izgrađeno, čitav niz škola na području županije. Uvjeti za školovanje djece u Virovitičko – podravskoj županiji su besprijekorni. Tome u prilog ide izgradnja nove Strukovne škole, koja će se svečano otvoriti u utorak 5. rujna.
vpž

Post je objavljen 04.09.2006. u 05:45 sati.