Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daywalker

Marketing

I want my MTV







Početkom 80-ih postalo je bitno imati svoj video spot. Više nije bilo dovoljno pokazivati se tu i tamo u mozaičnim emisijama na televiziji ili da ti pjesmu pušta neki od vodećih radijskih DJ-a. Forma spota je promijenila glazbenu industriju iz temelja. Najzaslužnija za to je prva svjetska glazbena televizija. MTV.

01.08.1981. u 12:01 počelo je emitiranje uz poznati urlik "Ladies and gentlemen, rock and roll!" i montažu slijetanja Apolla 11 na mjesec na kojemu se umjesto američke zastave zavijorila zastava sa poznatim MTV logom. Bio je to početak televizijske kuće koja će promijeniti živote mnogih poznatih i nadolazećih glazbenika, diktirati glazbene stilove, stvarati glazbeni ukus milijuna i promijeniti pop kulturu iz temelja.

Prvi spot koji je pušten u eter bio je, dosta prikladno izabran, „Video killed the radio star“ grupe The Buggles. Radio, eto, nije umro, za što sami ja jedan od dokaza, možete me čuti kako brbljam neumorno petkom na radio valovima, no ništa više nije bilo isto.

MTV je zapravo u početku i bio radio koji se gledao. Forma top lista je u potpunosti preuzeta po radio formi Top 40, a uveden je i novi izraz za voditelje koji su „puštali“ stvari na televiziji. VJ – Video Jockey.

U početku, MTV je bio prozivan zbog rasizma. Prigovaralo im se da pustaju samo spotove bjelih izvođača, što je MTV vrlo gorljivo opovrgavao. No nakon nekog vremena ne samo da ih se nije osuđivalo, već upravo suprotno nakon što je pokrenuta emisija u popunosti posvećena novom glazbenom pravcu – Hip Hopu. Yo! MTV raps je upoznao svijet sa crnim glazbenicima kao sto su Public Enemy, Run DMC, Grand Master Flash an the Furious Five itd.

U godinama koje su dolazile MTV se uključuje u borbu za ljudska prava, za propast apartheida, educira o AIDS-u, trgovini ljudima, drogama...
Također se ne oslanja samo na video spotove nego pokreće i seriju vlastitih showova od kojih su prvi bili Beavis and Butt-head, Daria, The Real World, Road Rules pa sve do novijih The Tom Green Show, Jackass, Pimp my ride i Punk'd. Prvi ulaze u kuće poznatih sa serijom Cribs. Nakon jedne od epizoda Cribsa, dogovoreno je i snimanje megapopularne The Osbournes.

1984 pokreću se MTV video music awards, a 1992. MTV movie awards.

Trenutno se u MTV networku nalaze tri tv kuće MTV, VH1 i CMT, uz razne svjetske MTV podružnice koje emitiraju program rađen na jezicima regija u kojima se puštaju. MTV Canada; MTV UK and Ireland; MTV Spain; MTV France; MTV Germany; MTV Europe; MTV Portugal; MTV Adria; MTV Denmark; MTV Finland; MTV Italy; MTV Netherlands; MTV Norway; MTV Poland; MTV Romania; MTV Lithuania; MTV Latvia; MTV Estonia; MTV Sweden; MTV Asia; MTV Japan; MTV China; MTV Korea; MTV Philippines; MTV Taiwan/Hong Kong; MTV Pakistan; MTV India; MTV Latin America; MTV Puerto Rico; MTV Brasil; MTV Australia; MTV New Zealand i MTV Russia.

Za kraj jedna zanimljivost. Glas koji na početku i kraju pjesme Money for nothing Dire Straitsa, pjeva „I want my MTV“ pripada Stingu.

Sretan 25 rođendan MTV. Nadajmo se da će ih biti još puno.


Post je objavljen 03.09.2006. u 21:08 sati.