Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

OLUJNO NEVRIJEME POGODILO KORČULU I PELJEŠAC

Nezapamćeno nevrijeme potpuno je opustošilo sjeveroistočni dio općine Unešić u Šibensko-kninskoj županiji. Nevrijeme uz grmljavinu i jaku tuču zahvatilo je u petak navečer poluotok Pelješac te Korčulu.

U općini Unešić krupa veličine oraha padala je svom žestinom punih sat i pol vremena te potpuno uništila voćnjake, vinograde, maslinike i vrtove u Unešiću, Podumcima, Vinovu i Planjanima.

Na tlu su, usprkos temperaturi od 25 Celzijevih stupnjeva, ostali nanosi leda debeli i do 40 cm, a led je ostao na tlu i jučer tijekom cijelog dana jer ga sunce nije uspjelo otopiti. Na pojedinim su mjestima nanosi bili tako visoki da se nije moglo izaći iz kuća. Krupa je oštetila i veći broj automobila. Jučer je područje obišao Mladen Abramac, načelnik Općine Unešić, koji će od župana Duje Stančića zatražiti proglašavanje elementarne nepogode.

Na Pelješcu je tuča veličine oraha praćena velikom količine kiše poharala središnji dio poluotoka te počinila znatnu štetu na poljoprivrednim kulturama, posebno na vinovoj lozi. Prema prvim informacijama, potpuno su stradali vinogradi na predjelu između Dingača i Trstenika na površini od 20 hektara, dok je znatnu štetu tuča napravila u vinogradima kod Kune i Pijavičina.

Jako olujno nevrijeme praćeno tučom veličine oraha, pretprošlu noć zahvatilo je Korčulu i okolna mjesta, posebice mjesto Žrnovo. Obilne padaline trajale su i tijekom jučerašnjeg jutra, a vodene bujice slijevale su se niz stepenice i kolnike zbog čega je bio otežan promet gradskim ulicama.

U nevremenu su poplavljena polja i nasadi, uništeni vinogradi i maslinici. Procijenjeno je da je palo oko 150 litara kiše po metru četvornom, a mještani ističu da ne pamte ovako kišnu noć i nevrijeme.

::IZ MEDIJA::
index / jutarnji list



Post je objavljen 26.08.2006. u 07:46 sati.