Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pictureofmylife

Marketing

Post posvećen mojoj naj životinji!

Neću vam pisati svakakve gluposti jer ni mene ne zanimaju svi detalji, samo one zanimljivosti vezane za tu predivnu životinju!
Image Hosted by ImageShack.us
Žirafe su najviše kopnene životinje na svijetu.
Žive u afričkim savanama i zaštićena su vrsta. Mužjaci žirafe narastu i do 5,50m a teže i do 900kg dok su ženke nešto niže i lakše. Posebnost žirafa jest dugačak vrat koji je veliki izazov za krvotok jer žirafin mozak mora biti snabdijevan sa dovoljnom količinom krvi pa je i žirafino srce vrlo snažno, a teži do 12kg (žirafa velikog srca...cerek). Njihovo je srce veće od svih ostalih životinja (čak i kita i slona!). Jezik im je jako dug, čak oko 45cm te im služi da bi obuhvatili i trgali listove sa grana. Ona granu obuhvati jezikom a onda usnama otrgne listove.
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Krzno žirafe je također posebno i razlikuje se od podvrste do podvrste. Prema tim smeđim pjegama se razlikuju i starije od mlađih žirafa.
Žirafe su jako brze životinje, na kraće staze su brže i od trkaćih konja, a noge mogu nositi samo po tvrđim podlogama, pa izbjegavaju močvarna tla. Danas žive još samo južno od Sahare i to prije svega u travnatim savanama istočne i južne Afrike.
Dnevno pojedu oko 30kg hrane za što im treba 16 do 20 sati. Mogu provesti više tjedana bez da piju. Kad ipak moraju piti, rašire prednje noge kako bi mogli glavom doseći vodu. Isto rade ako uzimaju hranu s tla, što rade vrlo rijetko i samo u izuzetno nepovoljnim okolnostima.
Image Hosted by ImageShack.us

Možete li jezikom dotaknuti nos? Ona može! rofl
Image Hosted by ImageShack.us
Ako se sretnu dva mužjaka, često dolazi do ritualiziranih dvoboja, pri čemu mužjaci stoje jedan do drugog i uzajamno udaraju glavom vrat onog drugog. U vrijeme parenja te borbe postaju puno agresivnije i dobivaju na žestini dok jedan od suparnika ne izgubi svijest.
Image Hosted by ImageShack.us
Skotnost traje 14 do 15 mjeseci a u pravilu se rađa samo jedno mladunče visoko oko 180cm, a pada s visine od oko 2m jer se porod odvija stojeći. Unutar jednog sata stoje čvrsto na nogama a za koji sat već hodaju! Mladunče ostaje s majkom oko godinu i pol. Sa četiri godine postaje spolno zrelo, a punu veličinu dosiže tek s oko 6 godina. U divljini doživljavaju 25, a u zatočeništvu 35 godina.
Od zvijeri se uspješno brane udarcima svojih dugih prednjih nogu s kopitima. Zbog njihove veličine i spremnosti na obranu, rijetki su napadi na njih. Mladunci su često žrtve lavova, hijena i divljih pasa. Uprkos majčinoj zaštiti, samo 25-50% mladunaca uspiju odrasti.


Ovaj poster ja imam.... cerek I preeeeedivan je!!! Naravno veći, duži! cerek
Misha and Makulu- THE FIRST KISS
Image Hosted by ImageShack.us

Žirafe hodaju tako da pomiču istovremeno prednju i stražnju šapu, te taj postupak ponovne i s druge strane tijela. Na cijeloj zemaljskoj kugli jedino se još mačke i deve kreću na taj neobičan način.

Smatra se da su te životinje nijeme jer ih još nitko nije čuo kako se glasaju ali ipak vjeruje se da one možda samo imaju slabije razvijene glasne žice pa su puno tiše i kad su u opasnosti, glasaju se slično kao krave- muču.

Još par slika za kraj
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 02.09.2006. u 17:23 sati.