Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

HOROR LEGENDE#2

DICK MILLER
Photobucket - Video and Image Hosting

PRAVO IME: Richard Miller
ROĐEN: 25. prosinca, 1928
MJESTO: Bronx, New York, SAD
NADIMAK: One Take Miller (zbog toga što bi odmah zapamtio svoje rečenice koje je u narednoj sceni trebao izgovoriti i to bez pogreške)
PRVA ULOGA: Apache Woman (1955)
PRVI HIT: Piranha (1978)
KULTNI FILM: A Bucket of Blood (1959)
NAJPOZNATIJA FILMSKA SCENA: scena gdje se pojavljuje kao prodavač okultnih knjiga u "The Howling" (1981)
NAJPOZNATIJA FILMSKA SMRT: u filmu "Terminator" (1984)
NAJPOZNATIJA FILMSKA ULOGA: kao gospodin Murray Futterman u "Gremlinima" (1984)
NAGRADE: nominacija SATURN za najboljeg sporednog glumca u "Gremlinima"
TRADEMARK: Glumljenje Waltera Paisleya i kultne scene od 1,5-3min u brdo filmova, te uvijek cinične i čangrizave osobe sa naravno uvijek drugačijim pristupom ulozi
TRIVIA: Kao Walter Paisley se spominje čak u 4 filma

Photobucket - Video and Image Hosting "It Conquered the World" (1956) kao Sgt. Neil

Dick Miller je sigurno jedan od najpoznatijih epizodnih glumaca današnjice i također vrlo poznato lice mnogih filmova uglavnom horor ili SF tematike (koji su većinom dozirani sa nekom vrstom ugodnog i pomalo mračnog humora), no kao i tako poznato lice on je vrlo slabo pamtljivog imena u većini slučajeva (kao primjer tom aspektu spomenimo i jednu odličnu Anne Ramsey; ime većini ništa ne govori ali kad bi joj vidjeli lice odmah bi znali na koga se misli...evo mala pomoć glumila je u "Baci Mamu sa Vlaka" i "Goonies").
Da se vratimo na našu živu legendu Millera...Iako u već poznim godinama (78) i načet bolešću (40% pluća mu je odstranjeno zbog raka i ima trostruki bypass na srcu) stara lisica se ne da nego i dalje neumorno snima film za filmom (do sada ih je snimio više od 135!!) i neda da mu bilo što zasmeta u poslu. Da bi saznali kakva je osoba i kako je uopće on kao takav došao do današnjeg statusa jednog od kultnih ikona B-filmova valjalo bi se vratiti daleko unazad sve do vremena kad je u naponu snage bjesnio II svj. rat...
Iako sasvim mlad i još vrlo zelen prijavljuje se u mornaricu (lagao godine) i tako dobiva priliku da se bori u velikom ratu. Također se u to vrijeme bavio i boksom, te osvojio titulu u poluteškoj kategoriji (neki njegovi suborci su govorili da je bio srčan i vrlo izdržljiv borac, te vrlo talentiran boksač).
Bio je od malih nogu talentiran i nije bilo onoga čega bi se uhvatio a da nije to tako dobro usavršio da bi čak bio i ponekad iznad prosjeka, pa tako u srednjoj je školi bio vrsan bubnjar. Nakon rata radio je mnoge poslove da bi početkom 50-tih počeo raditi kao suvoditelj Bobbyu Sherwoodu na lokalnoj CBS stanici u emisiji "Midnight Snack" (prva emisija takvog koncepta u SAD-u).
Poslije toga radio je još drugih raznih poslova koji su obuhvaćali od radio DJ-a i čak poluprofesionalnog igrača ragbija do pomoćnika u bolnici za mentalno poremećene osobe u Bellevueu. Negdje baš u to vrijeme upoznaje glumca Jonathana Hazea sa kojim postaje odličan prijatelj, te ga ovaj odmah potom upoznaje sa već tada ambicoznim redateljem i producentom niskobuđetnih filmova Rogerom Cormanom. Dick je mislio u filmski svijet zagaziti kao scenarista (jer kao glumcu su mu većina glavnih studija u to vrijeme odgovarali : "Mislim da vas nažalost ne možemo uporabiti."), no Corman mu je rekao da već ima i previše dobrih scenarista, na što mu je odmah niski (165cm) Miller mudro uzvratio: "- Ja sam i glumac!" (iako glumačkog iskustva nije imao ni g).

Cormana je taj odgovor uzvratio tako što mu je podario ne jednu nego čak i tri uloge u svom novom filmu "Apache Woman" (1955), pa je tako glumio Indijanca Tall Tree (Visoko stablo), kauboja i jednoga od člana potjere. Odmah se Richard Cormanu svidio sa svojim pristupom glumi te postaje njegov stalni i najdraži glumac (bok uz tada nepoznatom Jacku Nicholsonu, koji i sam ima puno zahvaliti samom Rogeru što je prepoznao njegov neosporivi talent i uveo ga na mala vrata u Hollywoodski panteon).
Nije prošlo mnogo vremena a eto našeg Dicka u glavnoj (i do sada jedinoj u svojoj dugoj karijeri) ulozi u filmu pod nazivom "A Bucket of Blood" a godina je 1959. Kako biva kad se odvažni i sa petljom nađu i sa malo novca čine čuda, pa tako film odmah doživljava kultni status (definitivno za mene samoga uz bok "Night of Hunter") kako kod tineđera tako i kod kritičara koji su film objeručke prihvatili. Navedimo samo jedan primjer...evo št kaže VARIETY: "- ...Dick Millerova mogućnost da suzdrži gorčinu dok glumi uobraženost čineći grozote odgovorna je za veilki dio filmskog uspjeha...".
Sa Cormanom je snimio 22 filma od kojih bi uz ABOB izdvojio i "The Little Shop of Horrors" (1960), te "The Terror" (1963) gdje je glumio uz bok sa Nicholsonom. Tandem njih dvojice koji je obuhvaćao dobrih 20 godina je potrajao sve do sredine 70-tih kad Corman prihvaća posao glavnog šefa novonastalog filmoskog studija New World Picturesa.

Tandem Corman & Miller:
Apache Woman (1955)..............................Gunslinger (1956)
It Conquered the World (1956).................Oklahoma Woman, The (1956)
Naked Paradise (1957)..............................Not of This Earth (1957)
Carnival Rock (1957).................................Rock All Night (1957)
Sorority Girl (1957)....................................Undead, The (1957)
War of the Satellites (1958)......................Bucket of Blood, A (1959)
The Little Shop of Horrors (1960)........ Atlas (1961)
Premature Burial, The (1962).....................X (1963)
The Terror (1963)......................................The Wild Angels (1966)
The Trip (1967)......................................... A Time for Killing (1967)
The St. Valentine's Day Massacre (1967),,,,,,The Wild Racers (1968)

Photobucket - Video and Image Hosting Dick u još jednoj pamtljivoj sceni i to kao iskusni prodavač oružja, koji završava kao treća slavna žrtva u nizu (poslije Briana Thompsona i Bill Paxtona) kiborga Arnia ....Terminator (1984)

No, iako je Corman otišao za svojim poslom Miller se nije trebao brinuti za daljni tijek svoje karijere, jer počeo je dobivati brojne ponude od mladih i vrlo talentiranih redatelja (M. Scorsese (2 filma), Jonathan Kaplan (10), S. Spilberg (2)...i da ne nabrajam poveći spisak) koji su voljeli njegove uloge u tim Cormanovim malim i niskobuđetnim SF filmovima. Sam nije nikada odbio niti jednu ponudu koja mu je bila ponuđena. Ono što je za njega bilo najvažnije tijekom perioda kraj 70-tih i sve do današnjih dana jeste suradnja sa malim 'Spilbergom' - Joeom Danteom, koji mu je tako bio prvržen da mu je dao ulogu u svakom svom filmu, te je tako ujedno postao Danteov kućni glumac (uz Roberta Picarda, Kennetha Tobeya, Wendy Schaal, William Schallert...), ali isto tako i jedini koji se pojavljuje u svim ali baš svim filmovima.

Tandem Dante & Miller:
Hollywood Boulevard (1976)
Piranha (1978)
Rock 'n' Roll High School (1979)
*Howling, The (1981)
Twilight Zone: The Movie (1983)
Gremlins (1984)
*Explorers (1985)
"Amazing Stories" (1985) {epizoda: "The Greibble"}
*Innerspace (1987)
*Amazon Women on the Moon (1987)
*`burbs, The (1989)
*Gremlins 2: The New Batch (1990)
"Eerie, Indiana" (1991) {epizoda:The Losers }
*Matinee (1993)
*Runaway Daughters (1994) (TV)
*Second Civil War, The (1997) (TV)
*Small Soldiers (1998)
Warlord: Battle for the Galaxy, The (1998) (TV)
*Looney Tunes: Back in Action (2003)
--------------------------------------------------
(filmovi označeni (*) su oni kojima se u gore spomenuti tandem uključio i simpatični Roberto Picardo sa kojim je Dick Miller snimio i tri filma bez Danteove režije, a to su redom: "Get Crazy" (1983), "Dead Heat" (1988) i "Motorama" (1991); podebljani filmovi su must see filmovi i koje sigurno ne treba propustiti onaj filmofil koji drži do sebe)

Tako smo došli i do današnjih dana kad je One Take Miller još u punoj formi glede snimanja filmova, TV serija, dok je iza njega mnoštvo odličnih uloga, no kako uvjek biva bilo bi poželjno izdvojiti i poneke koje su najbolje po mojoj ocjeni:

1.) Uloga gospodina Murraya Futtermana u oba nastavka Gremlina je tako nezaboravna da sam uživao i u isto vrijeme žalio što nije imao više prostora za pojavljivanje (dobro u drugom dijelu je ipak poboljšao svoju pojavu)...također da napomenem da je to i prva njegova uloga koju sam zapamtio..
2.) Također uloga vrjedna spomena je i gdje glumi prodavača okultnih knjiga u "Urlikanju"
3.) Pošto sam ulogu u Terminatoru već spomenuo (vidi gornju sliku) spomenut ću onu gdje se pojavljuje sa Robertom Picardom gdje obojica glume smetlare (vidi donju sliku)
4) I kao šećer na kraju svidjela mi se njegova pojava u "Night of the Creeps" gdje je glumio Waltera Wolfa...

Photobucket - Video and Image Hosting "The Burbs" (1989) Picardo i Miller kao smetlari u urnebesnoj sceni kad im Bruce Dern raskopava smeće...

Bez obzira na starosnu dob i žanrovsku orijentaciju širokog gledateljstva filmski veteran Dick Miller zahvaljujući svom specifičnom pristupu glumi (recimo u sličnom elementu bih usporedio sa takvim djelovanjem i karizmatikom koju ima i naš Ivo Gregurović) ostvaruje da (u onih mizernih i trićavih par minuta filma u kojem se pojavi) ga jednostavno svi prihvatimo kao svoga tj. jednog običnog čovjeka od krvi i mesa sa svim onim manama i nedostatcima, te tako on zablista jer sigurno da u tih par trenutaka se ne možemo poistovjetiti sa njim niti u bilo kojem smislu. Ono što njemu ide ponajviše u prilog jeste izgled njegovog lica: duge bafe, izraženi nos, kovrđava kosa i naborano, povjeljivo lice kao u dobrohotnog susjeda sa kojim se ide u duge ribičije. Tog kradljivca scena (zar ne liči pomalo na Petera 'Colomba? Falka?) pamtit ćemo dugo i nakon što ne bude sa nama a sve zbog njegovih cinično nastrojenih likova sa neobičnim smislom za humor... Zato poželimo mu još mnogo filmskih uloga i da unatoč zdrastvenim tegobama poživi barem kao Glenn Ford...

Mala Trivia Dicka Millera:
- napisao scenarij za film Jerrya Lewisa " Witch Way to the Front?"
- studirao "NY Shool of Dramatic Arts" gdje su mu tutori bile glumačke veličine poput Jasona Robardsa
- režirao jednu epizodu "Poroka Miamija" (epizoda "The Fix" (1986))
- jedno vrijeme je vodio i svoj show "The Dick Miller Show"
- pojavio se na početku "12 Žigosanih" (scena vješanja, jedan od vojnika)
Walter Paisley Filmovi:
"A Bucket of Blood" (1959) - lik koji ga je proslavio
"Hollywood Boulevard" (1976)
"The Twilight Zone - The Movie" (1983)
"The Howlling" (1981)
"Chopping Mall" (1986)

Post je objavljen 02.09.2006. u 13:01 sati.