Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tockatocka

Marketing

LIK I DJELO: DRAGUTIN TADIJANOVIĆ

Napisao je oko pet stotina pjesama, Bio je predsjednik Društva književnika Hrvatske i jedan od najuspješnijih urednika u povijesti hrvatskog izdavaštva. Napisao je neke od najpopularnijih pjesama hrvatske lirike, a 4. studenog proslavit će stoti rođendan.

Rođen 04.studenog 1905. godine u slavonskom selu Rastušju, Dragutin Tadijanović, inače voli da ga zovu "Tadija". Kroz 85 godina stvaralaštva objavljeno mu je više od 500 pjesama i 40 pojedinačnih zbirka. Neke od njih su

Njegovo pjesništvo započinje 1920. godine u Brodu na Savi. Tada kao polaznik petog razreda gimnazije piše svoje prve pjesme. Pod osobnim imenom prvi puta se pojavljuje 1930. godine u Književniku br.5 s pjesmom "Pjesma mom srcu" i u Hrvatskoj reviji br.5 s pjesmom "Jednostavne pjesme o ljiljanima".

Izuzev poezije on piše i kritičko-esejističku prozu, biografsku prozu, a ističe se i kao prevoditelj poezije s njemačkog, češkog i slovenskog jezika dok su i njegova djela objavljivana na više od dvadesetak jezika. Od 2001. godine, već tradicionalni Dani Dragutina Tadijanovića, održani su u Gospiću.



Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 01.09.2006. u 20:45 sati.