Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whiskybar

Marketing

4. liburnia film festival i My Budy Moose

Jučer je u Ičićima započeo 4. liburnia film festival. Taj festival je specijaliziran za kratke domaće dokumentarce. Uglavnom, većina filmaova se bavi socijalnom tematikom i (kako sam se zafrkavao s frendovima) starim zanatima. Ove godine je bilo isto. Što ne znaći da je to loše, budući da se rijetko tko bavi osobama na margini društva. Da bi shvatili kako funcionira društvo moramo vidjeti kako funkcionira njegov temelj, a ne njegovo malignop tkivo (estradne zvijezde).
Tako smo imali prilike vidjeti film "Berač kamena" - stari čovjek iz dalmatinske zagore koji po cijeli dan čupa kamene blokove u kamenjaru krampom. One man kamenolomthumbup.Film bez ikakvih dijaloga. Jedina zvučna podloga je pratnja bubnja.
Zatim je bilo filmova o problemu azilanata u Hrvatskoj, koji znaju ostati i do 6 godina na granici čekajući azil. MUP se brani da većina osoba podnosi zahtjeve za azil iz razloga što su obićni kriminalci koji bježe pred zakonom, dok sami azilanti i nevladine udruge tvrde da da tome nije tako već da se ljude diskriminira i iskorištava njihov osjećaj nemoći (jer ovise od vlasti nove države, a u staru se ne mogu vratiti). Također film koji je okupio moju pažnju je bio dokumentarac o preminulom domaćem strip crtaču koji je crtao Star Wars. Film je zanimljiv zbog svoje montaže. Naime, neobavezni iz zabave snimljeni kučni videi se kombiniraju sa snimakama u kojima prijatelji iznose anegdote iz života strip crtača. Te anegdote su najčešće potkrijepljene kadrovima iz kučnih videa. Postmortem film snimljen na zajebantski način bez da se ikoga vrijeđa.
Nakon filmskog programa nastupili su Riječki americana band My Buddy Moose. Održali su dobar koncert i rasplesali publiku. Ove godine su izdali album za "Dencing bear" i svakome ljubitelju Neil Younga bih preporućio da posluša ovaj bend. Country, rock and roll i možda ipak malo previše melodije. Ali sve u svemu dobro sam se zabavio. Festival se završava u nedjelju kada će žiri proglasiti pobjednički film.

Post je objavljen 01.09.2006. u 18:51 sati.