Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Izašao Gastronomski vodič Virovitičko-podravske županije

Danas je iz tiska izašla publikacija «Tradicijska jela – gastronomski vodič Virovitičko-podravske županije» koju je, u povodu Dana županije (3. rujna), izdala Virovitičko-podravska županija. Vodič je podijeljen u 8 cjelina:
«Tradicijska jela Virovitičko-podravske županije»,
«Gastronomija virovitičkog podneblja»,
«Gastronomija Pitomače i Križnice»,
«Kruh s dodira Slavonije i Podravine»,
«Gastronomija Orahovice»,
«Gastronomija Slatine»,
«Proizvodi od meda» i
«Slastice s primjesama izgubljenog vremena».

U svakom poglavlju predstavljaju se autohtona jela s naznakom restorana i kojima se mogu kušati. Vodič donosi i popis restorana s adresama i telefonskim brojevima i turističku krtu koju je izradio slika Sjepan Ivanec. Tekst je napisao Kristijan Toplak, fotografije potpisuje Ivan Šemper, a voditelji projekta bili su direktor Turističkog ureda Josip Mikočić i predsjednik Turističke-zajednice Virovitičko-podravske Nikica Krpan.

Riječ je zapravo o gastronomskoj karti kojom se gostima želi preporučiti kvalitetna i domaća jela, odnosno, olakšati izbor u širokoj paleti ponude restorana Virovitičko-podravske županije. Naglasak je na tradicijskim jelima: od «Virovitičkog plamtećeg štapa», «Srnetinu slavonskih šuma», «Graha s gumbocima» preko «Guste juhe od bundeva» do «Odreska jelena lopatara s batatom i umakom od bukovača».
Posebno su naglašeni kruh – s koprivama, sa zelenim maslacem i češnjakom, od batata (povrće slično krumpiru slatkastog okusa) ili kruh s gljivama bukovačama, te proizvodi od meda. Vino, kao sastavni dio gastronomske ponude, upozoravaju autori, spominje se tek usputno «jer vina ovog kraja ne zaslužuje samo jednu stranicu».

Vodič je tiskan u početnoj nakladi od 1000 primjeraka, može se besplatno dobiti u turističkim uredima u Virovitici, Slatini i Orahovici, a bit će predstavljen na ovogodišnjem sajmu «Eko-etno» u Zagrebu.
Goran Gazdek
virovitica.net

Post je objavljen 01.09.2006. u 15:50 sati.