Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Che? Ma che...
Che Guevara. Latinoamerički revolucionar i lik s majica i postera. Šezdesetosmaška ikona i bedž pomodnjaka i dokonih klinaca. Pop kultura i komercijalizacija učinili su svoje - postao je brand. Crvenu petokraku na njegovoj kapi više ni desničari ne doživljavaju kao simbol revolucije i diktature proletarijata, ništa više od amblema za Heineken. Bedž s njegovim likom možete pronijeti pored proizvoljne skupine nostalgičnih ustašoida pod gasom, bez rizika da će uopće primijetiti provokaciju (ovakvu egzibiciju međutim nemojte pokušavati sa lokalnim skinheadima, jer biste lako mogli dobiti po pičci, ne zbog Chea, kojega ovi i ne razlikuju od Carlosa Santane, za koga također nisu čuli, već zato što se nudite kao osamljeni plijen u njihovoj blizini).

Zašto baš Che? Kao prvo, pojavio se i umro u pravom trenutku, relativno mlad, a publika voli mlade leševe. Ubijen je mučki, bez suda, od strane vojske plaćene i pomagane od američkih imperijalista i gospodara rata. Čak i danas, kad se početni smisao korištenjem isprao, nošenjem majice s njegovim likom dobivate na subverzivnosti što ste bliže SAD. A kod nas? Ne mogu se oteti dojmu da mu je simbolička vrijednost u nas na razini simboličke vrijednosti zaštitnog znaka Pepsi Cole. Nose ga, eto, zato što je valjda fora, jer ga nose i vani. To je još i čudnije pošto mi imamo barem jednako bogatu revolucionarnu prošlost, i čitav niz revolucionara, ratnika i heroja.

Ako želite biti lijevi i subverzivni u nas, ako želite izazivati fašiste, ako želite poslati poruku, umjesto razbarušenog Chea i njegovog „Hasta la victoria“ (toliko naših majičara i ne zna što to znači), predlažem vam da stavite na majicu Radu Končara („Milosti ne tražim, niti bih vam je dao“), Tita („Sretan je narod koji ima ovakvu omladinu“), ili recimo Ivu Lolu Ribara. Eto, Ivo Lola bi bio idealan izbor – poginuo je mlad, deset godina mlađi od Chea, kao sekretar SKOJ i član VŠ, kao završeni pravnik, intelektualac i (a što da se lažemo, našim ljevičarima je i to važno, da ih netko ne bi optužio za manjak nacionalne svijesti i domoljublja) Hrvat. Ako ste faca. Ali naravno, lakše je nositi brand.

Post je objavljen 31.08.2006. u 23:48 sati.