Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD)

Preko jednoga gospodina (kojemu se ovim putem zahvaljujem), saznao sam za ovo vrlo zanimljivo i hvale vrijedno društvo. Da je bar više takvih! Znam da postoji i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika. Moglo bi se i na drugim područjima, osnovati slična društva.

Web stranica ovoga društva je HKDL

Na njoj među ostalim piše i ovo:

IZ STATUTA HKLD-a

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) osnovano je 16. veljače 1991. godine kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve, okuplja liječnike, liječnike-stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.
Ova načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke Evanđelista, zaštitnika liječnika (čl. 2)

Sjedište Društva je u Zagrebu, Palmotićeva 31. Društvo ima svojstvo pravne osobe i uvedeno je u Registar udruga pri Ministarstvu pravosuđa RH. (čl. 3)

Društvo izdaje svoje glasilo: Glasnik Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva kao registrirani stručni časopis, koji osim stručnih i duhovnih priloga sadržava i informacije o djelatnostima Društvima te društvene vijesti (čl. 4)

Cilj je Društva da promiče kršćanska načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.
U ostvarenju toga cilja Društvo će obavljati sljedeće djelatnosti:
1. poticati etičko-moralnu, zdravstvenu i stručnu izobrazbu svojih članova prema zahtjevima vremena i nauku Katoličke crkve
2. u djelatnost zdravstva unositi i vlastitim primjerom svjedočiti vrednote kršćanskog života
3. u postupku s bolesnim čovjekom njegovati duh istinskog služenja i poštovanja ljudske osobe
4. zauzimati se za primjenu razumnih i najboljih postupaka u čuvanju zdravlja, sprečavanju, prepoznavanju i liječenju bolesti te oporavku bolesnika
5. brinuti se za dostojanstvo liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika kao i za dolične i sigurne uvjete rada u njihovu zvanju
6. svojim stručnim znanjem po pozivu služiti učiteljstvu Crkve
7. promicati katoličke moralno-etičke stavove u medicinskoj znanosti i praksi.


Društvo se ne bavi stranačkom politikom, sindikalnom djelatnošću ni djelatnostima s čisto materijalnim probicima.

Na svojoj web stranici imaju zanimljive vijesti poput:

Tinejdžerke se lakše nose s neželjenim trudnoćama nego s pobačajima
Nova studija objavljena u časopisu Journal of Youth and Adolescence pobija dugogodišnju tvrdnju da je tinejdžerkama bolje napraviti pobačaj nego se nositi s neželjenom trudnoćom. Studija pokazuje kako adolescentice koje načine pobačaj pet puta češće imaju psihološke i emocionalne probleme nego one koje sačuvaju dijete. Studiju je vodila dr. Priscilla Coleman, psiholog-istraživač sa državnog sveučilišta Bowling Green.
Coleman je, također, pronašla da su tinejdžerke koje su imale pobačaj umjesto da su očuvale trudnoću do poroda više od tri puta češće navodile kasnije poteškoće sa spavanjem, a devet puta češće navodile kasniju zlouporabu marihuane.

Banka zubnih stanica

U Austinu, Texas, upravo je otvorena banka dječjih zubi. Otvorila ju je tvrtka Bio Eden Inc. nakon američke studije iz 2003. godine koja je pokazala da neki dječji zubi, osobito ona četiri u sredini, sadrže terapijski interesantne matične stanice.

Obitelj je škola humanizma
Obitelj je prijelazna institucija između pojedinca i društva, i ništa je ne može u potpunosti zamijeniti. Ona sama temelji se na ponajprije dubokom međusobnom odnosu muža i žene, podržanom ljubavlju i međusobnim razumijevanjem. Stoga ona prima obilnu pomoć od Boga u sakramentu ženidbe koji podrazumijeva pravi poziv na svetost. Neka djeca dožive više trenutaka sklada i ljubavi svojih roditelja, nego onih nesklada i ravnodušnosti, jer ljubav između oca i majke nudi djeci veliku sigurnost te ih poučava ljepoti vjerne i trajne ljubavi.
Obitelj je neophodno dobro narodâ, neizbježan temelj društva i veliko blago supružnika kroz čitav njihov život. To je nezamjenjivo dobro za djecu koja moraju biti plod ljubavi, potpunog i velikodušnog darivanja roditelja. Usto, obitelj je škola humanizma, te omogućuje čovjeku da raste dok ne postane doista čovjek. U tom smislu, iskustvo da ih roditelji ljube, daje djeci svijest o njihovu dostojanstvu.
Začeto stvorenje mora biti odgajano u vjeri, ljubljeno i zaštićeno. Djeca, skupa s temeljnim pravom na rođenje i na odgoj u vjeri, imaju i pravo na dom koji će kao uzor imati onaj nazaretski, te pravo da budu očuvana od svih prijetnji i opasnosti.
Želim se sada obratiti bakama i djedovima, tako važnima u obiteljima.

papa Benedikt XVI.



Post je objavljen 31.08.2006. u 22:29 sati.