Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pruziruku

Marketing

Ivanu neophodna elektromotorna kolica

Novi list je danas objavio pa ako imate takva kolica ili ih znate tko bi ih darovao, javite!U kontaktu sam s tim ljudima pa možemo pomoći!

OBITELJ VUKOVIĆ S DVOJE OBOLJELE DJECE SUOČENA S OZBILJNIM PROBLEMOM
Ivanu neophodna elektromotorna kolica

Zbog uznapredovale bolesti trinaestogodišnjem Ivanu su potrebna dvoja kolica, no novac koji je za tu namjenu odobrio HZZO dovoljan je samo za temeljni model, koji ne zadovoljava njegove potrebe. Od distrofije mišića boluje i Ivanov brat

RIJEKA – Trinaestogodišnji Riječanin Ivan Vuković obolio od progresivne distrofije mišića pokrenuo je sa svojom obitelji – mamom Irom, tatom Antonijom i devetogodišnjim bratom Filipom, također oboljelim od iste bolesti – akciju prikupljanja novčane pomoći za kupnju neophodnih mu invalidskih kolica. Zbog uznapredovale bolesti Ivanu su potrebna dvoja kolica, obična i elektromotorna, pa će putem HZZO-a dobiti zakonom predviđena sredstva za kupovinu i jednih i drugih. No ti su zdravstveno-socijalni novci toliki da bi Ivan za njih mogao dobiti tek najjednostavniji, temeljni model kolica kakva bi mu bila od koristi, ali ipak nedovoljna za njegove potrebe i specifične probleme kojih zbog teške bolesti ima sve više.
– Raspitivao sam se kod prijatelja i predložio roditeljima da odmah kupimo malo kvalitetnija kolica. Zbog slabljenja mišića više ne mogu samostalno hodati, gubim snagu u rukama, a počela mi se kriviti i kralježnica, što kasnije može uzrokovati poremećaje disanja. Kolica bi mi olakšala samostalno kretanje i nastavak redovnog školovanja u OŠ Gornja Vežica. I prijatelj mi je preporučio da kupimo malo kvalitetnija kolica, kakva on ima, s kojima je zadovoljan kako za dvije godine ne bih trebao nova, kaže o svom stanju i potrebama Ivan.
Za obična kolica HZZO daje 8.800 kuna, a za elektromotorna 17.300 i Vukovići će te novce uskoro dobiti, no specifičnost njegove bolesti traži da ima znatno opremljenija kolica od onih kakva se mogu kupiti za te novce. »Raspitivali smo se o kvaliteti i cijeni, najviše o onome što Ivana čeka, kakva će mu kolica trebati i zaključili da će nam za kolica srednje kvalitete, i jedna i druga, nedostajati oko 50 tisuća kuna«, kažu roditelji.
U pomoći Ivanu udružili su se obiteljski prijatelji, pomoć je najavila riječka župa Uznesenja Marijina, kojoj Vukovići pripadaju, Sindikat »Autotransa« u kojem mu otac radi. »Svaka tvrtka koja proizvodi invalidska kolica na tržište je izišla i s kolicima koja bi se mogla kupiti sa doznakom HZZO-a. Mi, dakle, možemo kupiti kolica po toj cijeni, no razgovarao sam i s našom udrugom i s ljudima koji su u kolicima i svi su mi savjetovali da skupimo još novca i kupimo kolica koja će djetetu stvarno olakšati život, kakva mu stvarno trebaju. Rijeka je prilično brdovita i ako se bilo kuda ide trebaju jača elektromotorna kolica, takva recimo da se mogu popeti i preko rubnika, da se mogu voziti parkom, po gradu. Osim toga, zbog iskrivljavanja kičme kolica distrofičara moraju imati povišeno sjedalo, jedna bi im se strana trebala skidati, trebaju nogare s mogućnošću skidanja za obje noge i tako dalje, a sve se to dodatno naplaćuje i po nekoliko tisuća kuna«, raspitao se Ivanov otac.
Zato je obitelj odlučila pokušati Ivanu nabaviti i jedna i druga invalidska kolica bar srednje kvalitete – obična kolica koja bi zadovoljila Ivanove potrebe stoje od 13 do 19 tisuća kuna, a elektromotorna od 41 do 60 tisuća.
– Mi nismo siromašni; živimo u gradskom stanu i živimo skromno. Ja radim u »Autotransu« i plaća mi je oko 4.000 kuna; supruga ne radi jer je stalno angažirana oko djece, a za njih dobivamo osobnu invalidninu. Da mogu dignuti neki kredit ne bih tražio pomoć za kupnju kolica, no mi već jesmo u kreditu. Ivan će u sedmi razred i kolica nam hitno trebaju – nemamo drugog načina nego moliti za pomoć, poručuje Ivanov otac.

Kunski račun za pomoć Ivanu Vukoviću otvoren je u Erste banci pa svi koji mogu i žele pomoći mogu to učiniti na broj: 2402006–1031262160 s pozivom na broj 8701731076 te naznakom »donacija za invalidska kolica Ivana Vukovića«.




Post je objavljen 31.08.2006. u 14:47 sati.