Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Rušenje 130 kuća u Rogoznici

U Slobodnoj Dalmaciji (30.8.) se navodi da je prostorni plan Šibensko-Kninske županije izmijenjen početkom ove godine pa je od 1180 objekata izgrađenih na prostoru protivnom namjeni sad ostalo oko 700 objekata koji nemaju mogućnost legalizacije.
Načelnik Nikica Goleš ponavlja da je on za legalizaciju svega što je izgrađeno prije Uredbe i nalazi se na orto-foto-snimci. Ukloniti bi, pak, trebalo objekte koji su premašili katnost i tlocrtnu površinu.

Jutarnji list, 27.1.2006.: Izmijenjeni Plan je omogućio proširenje građevinskog područja i legalizaciju bespravnih objekata samo na jednoj loakciji u općini Rogoznica, i to na području Medine. Ono je do sada bilo predviđeno isključivo za turističku gradnju. Sada je za individualnu gradnju predviđeno 18 hektara, što znači da će biti moguća legalizacija oko 400 od ukupno 1180 bespravnih objekata.

Zoran Smolić iz HSS-a tražio je da se na to ne pristane i da se pokuša legalizirati puno veći broj bespravnih objekata. Župan Duje Stančić i Ljiljana Doležal ustvrdili su da je to najveći ustupak koji je Županija mogla dobiti od Ministarstva zaštite okoliša s obzirom na Uredbu o obalnoj pojasu, ali da općinska vlast u svojim planovima može napraviti nešto više i preuzeti odgovornost.

Prostorni plan iz 2002.:
stari županijski plan



Večernji list, 3.9.06.: Rogozničku situaciju dodatno komplicira i činjenica da su za 412 kuća ishođene građevne dozvole u razdoblju od 1992. do 1995. dok se primjenjivao Zakon o legalizaciji bespravne gradnje. Tako se u uvali Stivančica, gdje je 2004. srušeno 11 kuća, tik uz prazne parcele nalaze legalni objekti, a vlasnici kuća koje bi se trebale rušiti s čuđenjem se pitaju kakva je to zaštita obale kad se jednima ruši, a drugima ne.

Čelnicima Rogoznice sugerirali smo da u prostornom planu oko legaliziranih objekata koncentriraju mješovite zone u kojima se mogu graditi kuće i vikendice, a da se ostale pretvore u turističke, predviđene za hotele, apartmanska naselja, kampove i druge objekte organiziranog turizma. No, oni hoće legalizirati sve, a to ne dolazi u obzir. Pred zakonom moraju svi biti jednaki i ne možamo Rogoznici dopustiti ono što nismo drugima kaže ministrica Marina Matulović-Dropulić.
~ ~ ~
Vlasnici kuća: Evo potvrda iz općine u kojoj kažu da će zemljište biti građevinsko. Evo uplatnica za akontaciju za legalizaciju objekta. Evo potvrda HEP-a za električni priključak. Evo dozvola Ureda za turizam za iznajmljivanje, uplatnice za turistički paušal... pokazuje Ivan dokumente koji su ga, kaže, lažno uvjerili da je pitanje dana kad će mu kuća biti legalizirana.
Večernji list 13.9.06.: U međuvremenu je u Kalebovu luku došao i predsjednik Udruge vlasnika bespravnih objekata u susjednoj uvali Stivašnica Ivan Nikolić koji je novinarima pokazao Prostorni plan Općine Rogoznica iz 1999. godine prema kojemu se kuće koje se ruše nalaze u građevinskom području, no, kako kaže, taj plan je 2004. godine odbilo Ministarstvo graditeljstva prostornog uređenja i graditeljstva. Tvrdi i kako su vlasnici kuća na cijelom području plaćali i po tisuću tadašnjih maraka za izradu plana očekujući da će dobiti dozvole.
..
Ministarstvo će u prvoj fazi ukloniti 130 objekata, a istovremeno provode se i inspekcijski nadzori drugih lokacija: Zečevo, uvala Luka i Ražanj, na kojima se i danas grade bespravne građevine iako niti ti lokaliteti nisu građevinska područja ili su područja druge namjene prema Prostornom planu Šibensko-kninske županije.
Slobodna Dalmacija, 14.9.: Zbog nedonošenja prostornog plana uređenja i naplate akontacije komunalnog doprinosa, Ivan Nikolić, predsjednik Udruge građana Ivančice i Ražnja, najavio je podizanje kaznene prijave protiv čelnika općine Rogoznica


Post je objavljen 01.09.2006. u 18:13 sati.