Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uninterested

Marketing

MALO INFORMATIVNIH VIJESTI....

Ovako, nakon skupljanja članaka o Fidelu i njegovom zdravlju u posljednjih mjesec dana te svim ostalim vaznim komponentama vezanim uz Kubu, s ponosom mogu reći da da u ovom postu mozete saznati sve sto se desava na kubi....ostalo sto vas zanima - pitajte....

Castro prepustio vlast bratu

Kubanski predsjednik Fidel Castro podvrgnut je operativnom zahvatu zbog crijevnog krvarenja. Svoje je ovlasti prenio na mlađeg brata Raula. Privremeno, dok se vođa ne oporavi.
Castro, koji će 13. kolovoza navršiti 80 godina, podvrgnut je operaciji zbog trbušnog krvarenja, uzrokovanog stresom od preopterećenosti u protekla dva tjedna.
Castro je na svojeg mlađeg brata i određenog nasljednika Raula (75) prenio ovlasti glavnog tajnika vladajuće Komunističke partije, zapovjednika vojnih snaga i predsjednika zemlje.
U izjavi je naglašeno da je prenošenje predsjedničkih ovlasti na Raula privremeni korak, dok se komunistički vođa ne oporavi.
Castro je rekao da ga je operacija natjerala na odmor od nekoliko tjedana, zbog čega je svoje ovlasti prenio na brata.
Castro vlada karipskim otokom od revolucije 1959. Njegovo zdravstveno stanje često je bilo predmetom spekulacija.

Castrovo stanje stabilno

Kubanskom vođi operiran je trbuh. Prije operacije svoje ovlasti je prenio na brata. Nakon operacije, njegova izjava je pročitana na televiziji. 'Osjećam se jako dobro', rekao je Fidel.
HAVANA - Kubanski vođa Fidel Castro izjavio je da mu je stanje stabilno nakon operacije trbuha zbog koje je ovlasti prenio na brata.
"Mogu reći da mi je zdravlje stabilno", rekao je Castro u izjavi koja je pročitana na državnoj televiziji. Kubanski vođa nije se pojavio u televizijskom prilogu.
"Osjećam se jako dobro", rekao je Castro koji će 13. kolovoza navršiti 80 godina.
Kubanski komunistički vođa, na vlasti od 1959. godine, prenio je u ponedjeljak predsjedničke ovlasti na mlađeg brata Raula zbog odlaska na operaciju kojom bi se zaustavilo krvarenje crijeva.

Castru i Raulu ni traga ni glasa

Skoro puna tri dana nakon povijesnog prijenosa vlasti na Kubi, u javnosti se nije pojavio ni Castro, koji se oporavlja od operacije, ni njegov brat Raul, koji ga zamjenjuje.
Tisak nije objavio Castrove fotografije niti su snimke kubanskog predsjednika prikazane u programu državne televizije otkad je prije tri dana podvrgnut kirurškom zahvatu zbog krvarenja u trbušnoj šupljini, zbog čega je nakon 47 godina vladavine morao privremeno predati vlast svojem 75-godišnjem bratu Raulu.
"Ne znamo što se uistinu događa. Očekujemo da nam se Raul Castro obrati", rekla je Kubanka Vilma Gutierrez za Reuters, oprezno dodajući: "Ljudi ne žele ništa komentirati, te samo mogu nagađati što se zapravo događa."
Havanske su četvrti mirne, a u siromašnijim dijelovima grada može se zamijetiti nešto veći broj policajaca. Kubanci čija rodbina radi za sigurnosne snage ili vojsku tvrde kako ih je, u znak opreza, nešto veći broj nego što je uobičajeno mobiliziran u policijskim postajama i vojarnama.

Castro ima rak

Kubanske vlasti javile su brazilskoj vladi da Fidel Castro boluje od malignog tumora trbušne šupljine i da se vjerojatno neće moći vratiti na vlast, pišu mediji. Službena Havana opovrgava.
Prema pisanju lista Folha de S. Paulo, brazilski dužnosnici izvješteni su da je Castrova bolest početak prijenosa vlasti u komunističkoj Kubi. Folha dodaje da su o Castrovoj bolesti ovoga tjedna izvješteni brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, kao i članovi vladajuće Radničke stranke. Prema pisanju lista, Castrovo stanje je puno teže nego što se to javno priznaje.
"Čini se da ćemo izgubiti prijatelja", navodno je Lula kazao jednom od svojih savjetnika.
U članku se ne navode izvori ove vijesti, ali članak potpisuje jedan od vrlo uglednih brazilskih novinara. Brazilski dužnosnici zasada nisu komentirali ove navode.
Castro je prošloga ponedjeljka nakon operacije ovlasti prenio na svog brata Raula.
Treći čovjek Castrova režima, predsjednik parlamenta Ricardo Alarcon u subotu je izjavio da je Castro "dobrog morala i da se šali".
"On je stabilan, u fazi oporavka, dobrog morala. Naravno, svaka kirurška operacije je delikatna, ali on nije bez svijesti, ne spava, nije pod sedativima", kazao je Alarcon, te dodao: "On je u boljoj formi od mene".

NEMA VAKUUMA VLASTI

Ricardo Alarcon opovrgnuo je tvrdnje da na Kubi postoji "vakuum vlasti", unatoč bolesti Fidela Castra i činjenici da se njegov brat Raul još uvijek nije pojavio u javnosti otkako je privremeno preuzeo na otoku.

Brazil: Ne znamo ništa o tumoru

Brazil je opovrgnuo vijest da je kubanska vlada obavijestila brazilsku da Fidel Castro ima maligni tumor želuca. Opovrgnuli su i da je Castrova bolest početak prijenosa vlasti na Kubi.
"Predsjednika Luisa Inacia Lulu da Silvu ni u jednom trenutku kubanske vlasti, niti tko drugi, nisu informirale o pretpostavljenoj dijagnozi o kojoj izvještava list", kaže se u priopćenju predsjedničke palače.
Novine su objavile da su kubanske vlasti ovaj tjedan obavijestile Lulu i pripadnike vladajuće radničke partije o Castrovu malignom tumoru želuca. Castrovo je stanje, piše Folha, ne navodeći izvor podatka, gore nego što su vlasti priznale.
Castru je 79 godina i u ponedjeljak je privremeno, nakon operacije, predao vlast mlađem bratu Raulu. Kubanski ministri tvrde da se predsjednik oporavlja.
Lula i Castro stari su prijatelji, a i radnička partija ima dugogodišnje bliske veze s Kubom.

Klađenje na Castrovu smrt

Umjesto na sportske rezultate, Amerikanci se posljednjih dana klade na mjesec ili dan u tjednu kad će umrijeti Castro. Amerikancima godina nije upitna. Sigurni su da će to biti 2006.
Fidel Castro najvjerojatnije će umrijeti u rujnu, no nisu loši ni izgledi da će taj komunistički diktator preminuti u listopadu. Nije riječ o prognozama proročica i vidovnjaka, nego o koeficijentima na američkim on-line kladionicama, piše Večernji list.
Umjesto na sportske rezultate, Amerikanci se, otkako je kubanski predsjednik Fidel Castro ovlasti prenio na brata Raula, klade na mjesec ili dan u tjednu kad će umrijeti svjetski vođa s jednim od najduljih mandata u povijesti.
Kladionica BetUS.com postavila je dosad najizravniju ponudu: kladitelji tipuju na dan i mjesec kad će Kuba biti zavijena u crno. Godina Amerikancima nije upitna – sigurni su da će to biti 2006. Nije isključeno da će se uskoro pojaviti i kladioničarske ponude o tome je li Castro već mrtav i kad je umro.
Dosad se na mjesec i dan smrti Fidela Castra kladilo oko 3000 Amerikanaca u Miamiju. Prema službenim statistikama, u tome gradu živi oko 650.000 Kubanaca koji preziru Castra i njegov režim.
"Ne želimo profitirati na nečijoj smrti. Ali Castro je jedinstven slučaj", rekao je glasnogovornik kladionice BetUS.com Christopher Bennett i dodao da će Castrova smrt imati velik utjecaj na vanjsku politiku, ekonomiju i trgovinu.
U on-line kladionici BetCRIS.com napravili su nešto pristojniju ponudu – hoće li se Castro ukazati Kubancima i svijetu prije svog 80. rođendana 13. kolovoza

Castro se oporavlja

Kubanski predsjednik Fidel Castro 'na putu je oporavka' nakon operacije crijeva, izjavila je u utorak Aleida Guevara, kći slavnog argentinsko-kubanskog revolucionara Ernesta Che Guevare.
Ne navodeći potankosti o Castrovu zdravstvenom stanju, Aleida Guevara (45), pedijatrica, je na internetskom forumu koji je organiziralo kubansko ministarstvo vanjskih poslova, rekla da se predsjednik "oporavlja" i poželjela je da "otac revolucije" iz 1959. "nastavi svoj humani rad za dobro Kube, Latinske Amerike i cijelog svijeta".
Komentirajući "privremeni" prijenos ovlasti na Castrova brata Raula, rekla je: "Ono što se neki dan dogodilo, običan je prijenos ovlasti s trenutačno bolesnog predsjednika na dopredsjednika zemlje, što je potpuno u skladu s Ustavom".
"Kubanski puk je miran, premda je zabrinut za zdravlje zapovjednika revolucije. Vjerujemo našim čelnicima, a posebno našoj sposobnosti da, kao narod, kažemo što mislimo i postignemo ono što želimo", dodala je.

Raul Castro: Mom je bratu sve bolje

U prvim izjavama otkako privremeno obavlja dužnost kubanskoga predsjednika, Raul Castro kaže da se njegov brat Fidel oporavlja i da je država sigurna od eventualnoga napada.
U intervjuu objavljenom u petak u novinama komunističke partije, Raul Castro zahvalio je liječnicima i drugima koji se brinu za Fidela otkako je operiran 31. srpnja.
Oni su ga "pazili na izvrstan način, s iznimnom profesionalnošću i, iznad svega, s mnogo ljubavi i predanosti", rekao je Raul Castro u intervjuu koji je s njim obavio Lazaro Barredo, urednik lista Granma.
"To je bilo veoma važno za Fidelov oporavak. Mislim da su i njegova izuzetna fizička i mentalna snaga pridonijele postupnom i zadovoljavajućem oporavku", rekao je Raul.

Castro na putu ozdravljenja


Na Kubi je svakim danom sve veselije. Pored činjenice da im je vođa sve boljeg zdravstvenog stanja, i kapacitet borbenih snaga im je bitno podignut. Na otoku vlada 'apsolutni mir'
Kubanski vođa Fidel Castro, hospitaliziran prije mjesec dana, "se postupno i zadovoljavajuće oporavlja", rekao je njegov brat Raul, drugi čovjek režima koji je privremeno preuzeo vlast, prenosi u utorak službeni dnevni list Granma.
Prema središnjem organu kubanske komunističke stranke, Raul je to izjavio u nedjelju tijekom primanja sirijskog ministra informiranja Mohsena Bilala kojega je također obavijestio o "zadovoljavajućem i postupnom oporavku" svog brata.
Potvrdio je i da na otoku vlada "apsolutni mir" te da narod podržava odluku o bitnom podizanju kapaciteta borbenih snaga.
Početkom mjeseca Raul Castro je, naime, odredio mobilizaciju više desetaka tisuća rezervista radi pripreme na mogući američki napad.
Sirijski ministar je prenio poruku svog predsjednika Bašara al-Asada koji je "glavnom zapovjedniku želi najbrži oporavak".
Sirijski je ministar potvrdio da će al-Asad doći na summit nesvrstanih u Havani od 11. do 16. rujna.
Bilal je potvrdio i solidarnost Sirije pred prijetnjama i napadima Bushove administracije.


Post je objavljen 30.08.2006. u 09:08 sati.