Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Muhidin Saric-KERATERM-sjecanja iz srpskog logora

...Svakodnevno iz KERATERMA cetnici odvode logorase u Omarsku.Medju njima je najvise mojih prijatelja.Tuga mi izgrizla dusu.O logoru OMARSKA kod nas kruze najcrnje price.Dolaze sa raznih strana,a ponekad i od samih strazara.Prica se o najstrasnijim mucenjima,o gladi,zedji i o psihickim zlostavljanjima,o lomljenju i otkidanju dijelova tijela,o kastriranju.
-NAJVECA VAM JE NAGRADA SMRT OD METKA,-govori nam Bane,najkrvolocniji medju strazarima,-ALI NJU TREBA ZARADITI!
Zbog svega toga,odlazak u Omarsku za nas je znacio odlazak na gubiliste.Sama pomisao na odlazak bi me uznemiravala,srce bi mi pocinjalo lupati,a u grudima nestajati vazduha.Gubio sam samopouzdanje.
Za Omarsku su odvajani oni logorasi koji su ispitani i za koje je navodno komisija ustanovila da ih dalje treba ispitivati.
Vecina onih koje sam poznavao i sa kojima sam se u logoru druzio deportovana je.
Medju prvima je odveden Ferid D.iz Kozarca.Kada sam priveden,zatekao sam ga u logoru.Cesto me je savjetovao kako da se ponasam da bih izbjegao batine.Njega su dva puta tukli.Kada su ga prozvali za Omarsku,uspio mi je u prolazu reci:"Cuvaj se!"
Za njim je otisao Abid B.,bivsi milicioner iz Prijedora,sada penzioner.Dok smo se druzili stalno mi je govorio kako je greskom doveden i kako ce ga brzo pustiti.
Otisao je Mehmedalija K.,moj skolski drug iz Prijedora.Nekoliko puta su ga tukli njegovi bivsi djaci.
Odvedeni su i Mehmed M.iz Cele,Mehmedalija S.iz Prijedora,Mustafa H.iz Starog Grada,Ismet H.sa Hambarina,Adnan K.,Kasim K.,Damir K.,sva trojica iz Kozarca,Osman M.iz Prijedora,Fikret J.iz Kamicana,Fahrudin S.iz Prijedora...Spisak bi mogao biti beskrajno dug.
Uhapseni su i odvedeni iz grada svi intelektualci,napredni i poslovni ljudi muslimanske i hrvatske nacionalnosti.Prvo su na udaru bili ljekari,profesori,sudije,direktori,novinari,kulturni,javni i vjerski radnici,vlasnici privatnih preduzeca,kafana,kafica i svega ostalog sto je cinilo grad gradom.Poslije njih na red su dosli i ostali.Malo je ko ostao u gradu.Svi su oni prosli kroz KERATERM,a zavrsili u OMARSKOJ.
Stanovnici okolnih sela i prigradskih naselja dozivjeli su najstrasniju sudbinu.U naletu cetnickog fasizma sva muslimanska i hrvatska sela prijedorske opstine su spaljena i etnicki ociscena.Zene i djeca su protjerani,a muskarci pobijeni kod svojih kuca ili dovedeni u logor.Mladje zene su odvojene u posebne kuce srama i silovane.Svaka grupa cetnika imala je svoju javnu kucu gdje su se izivljavali na najgore moguce nacine.Jedna takva kuca bila je i u spaljenom i opustosenom Kozarcu.Tu su dovodjene zene iz Trnopolja.
U Omarsku se odvozilo kombijem koji je dolazio u dvoriste logora.Cim ga ugledamo odlazimo u spavaonice.U njegovoj pratnji su do zuba naoruzani sprovodnici.Bili su takve vanjstine i izgleda,da je sama njihova pojava ulijevala strah.Dobijali su spiskove i prozivali.Prozvani je morao sto prije istrcati i stati pred kombi.Svaki odlazak popracen je strahovitim tucama.Na taj nacin domaci strazari su ispracali one koji odlaze...

Post je objavljen 29.08.2006. u 13:59 sati.