Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelusetdomini

Marketing

FREE AT LAST, FREE AT LAST, THANK GOD ALMIGHY I'M FREE AT LAST

1955. 42-godišnja crnkinja imenom Rosa Parks sjedila je u stražnjem dijelu busa namijenjenom obojenim putnicima. Kada su se popunila sva mjesta za bijele putnike vozač je zatražio od Rose da se ustane i prepusti sjedalo bijelom putniku. Rose je odbila i bila je uhićena. Kada ju upitala zašto se tako ponašaju prema crncima policajci su joj mrtvo hladno odgovorili: "Zakon je zakon". To je započelo borbu koja je trajala godinu dana s Marthin Luther King, Jr.-om na čelu. Nakon opsežene borbe po sudovima Vrhovni sud SAD-a izglasao je da je izdvajanje obojenih putnika od bijelih neustavno.No nije sve teklo tako lako. U početku su bijelci razbijali i pucali po busevima pokušavajući preplašiti obojene putnike, Montghomery Buses,tvrtka koa je u vlasništvu tih autobusa izglasala je policijski sat prema kojim su se crnci smjeli voziti samo do 17.00h. Bijelci su pokušali oformiti autobusnu liniju samo za njih ali nije uspijelo. Nakon nekog vremena stvar se smirila i građani u drugim gradovima odlučili su bojkotirati Montghomery Buses te je time započela velika borba za borbu crnaca za jednaka prava koja imaju bijelci.

I dan danas je najslavniji govor Marthin Luther Kinga 'I have a dream' koji je preokrenuo svijet naglavce. Svojim govorom taknuo je srca bijelaca i crnaca u cijelom svijetu te izazvao sveopći nered i kaos u Americi. Nagrađen Nobelovom nagradom za mir, svojim je borbama i hrabrim postupcima pokrenuo revoluciju koja će godinama kasnije posramiti bijelo stanovništvo. Ubijen 1968 u Memphisu od ruke James Earl Raya na balkonu svoga apartmana završio je život i otišao zauvijek u legende povijesti ljudskog roda. Na nadgrobni spomenik ispisane su mu riječi koje su obilježile njegov govor: Free at last, free at last, thank God almighty I'm free at last (Napokon slobodan, napokon slobodan, hvala ti moćni Bože, napokon sam slobodan).

Nadalje od Jesse Jacksona, Malcom X-a do Jonh F. Kennnedya mnogi su se borili za prava crnaca i za spriječavanje izdvanjanja crnaca od bijelaca. Mukotrpna borba završila je izglasavanjem amandmana koji osigurava jednaka prava crncima i bijelcima.

Post je objavljen 29.08.2006. u 13:57 sati.