Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Propovijedi na Veliku Gospu

Blagdan Velike Gospe je prošao, no tek nedavno pročitao sam dijelove govora hrvatskih nadbiskupa i biskupa. Ima zanimljivih pa sam odlučio pojedine citate objaviti.


U ovim ljetnim mjesecima stječe se dojam da se nad Hrvatsku nadvila neka tamna noć duha. Sve se relativizira. Čini se kao da smo za zaradu spremni sve učiniti i sve dozvoliti. Što se sve ovih tjedana ne nudi i reklamira po hrvatskom Jadranu? Dakako, naši mediji svojim fotografijama, reklamama i reportažama daju svemu tomu zapaženi poticaj i doprinos. Postavlja se pitanje ukusa i dostojanstva. Ako je tebi svejedno, poštuj one koji žele držati načela. Potrebno nam je više jasnoće, odlučnosti i reda, ako želimo da nas i drugi poštuju. I danas su itekako aktualne riječi moga dragog prethodnika, blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića: »Ima istina od kojih se ne može odstupati. Ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati.«

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na Mariji Bistrici



Posjedovati nekretnine uvijek je značilo biti bogat, a ne posjedovati biti siromah. Zašto prodavati jeftino ono što će sutra imati daleko veću cijenu? Može li uopće tvoja djedovina imati cijenu? Ona je memorija tvojih pokoljenja, tvoje prošlosti, tvoga identiteta, tvoje svijesti. Ona je posvećena trudom i zalivena znojem tvojih predaka. Ona je svojevrsni napušteni rajski vrt u kojem si rođen, a iz kojega si pošao u svijet. Zašto je prodavati i tako osiromašiti tvoja buduća pokoljenja? Da li zbog stvarne životne potrebe ili možda zbog sebičnosti, konzumističke idolatrije i zatvorenosti u samo sadašnji trenutak. Nažalost tako se postupa kad se izgubi svijest i više se ne vjeruje u budućnost. Tada se stvara pogrešan kult sadašnjosti, imati odmah, sve, bez truda i samo za sebe. Da bi tvoji unuci imali budućnost potrebno je, brate i sestro, izaći iz vlastitog egoizma. Budi čovjek nade jer sadašnjost nije jedini prostor življenja! Zar doista želiš potrošiti i budućnost svojih sinova i unuka? Zar ih želiš učiniti strancima u svojoj sredini i iseliti ih u druge krajeve? A mnogi su i svoj život dali za ovu zemlju! Da, slobodan si, ali mudro i odgovorno postupi! Neka se tvojom djedovinom obogate tvoji unuci, a ne stranci! Neka se očituje tvoja dobrota na tvojim budućim pokoljenjima! Zato predaj, a ne prodaj!

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u Sinju


Crkva je obrana onoga što zlo želi uništiti. Stoga su napadi usmjereni na čovjeka kao osobu i obitelj, zajednicu osoba, života, vjere i ljubavi. Božja slika obitelji, zajednica na kojoj počivaju Crkva i društvo, želi se poljuljati. Pokušava se 'zamijeniti' dotrajali oblik obitelji - kažu, tzv. tradicionalna obitelj. Nema tradicionalne obitelji! Postoji obitelj ili ne postoji! Postoji ono što je Bog usadio u prirodu ili ne postoji! Crkva će uvijek podržavati i braniti obitelj kao zajedništvo muškarca i žene koje daje nove živote. To je obitelj kakvu je Bog zamislio i Crkva propovijeda.

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa u Škabrnji


Mi ne možemo niti smijemo ostati nijemi, nemoćni i nezainteresirani promatrači. Mi moramo donijeti odluku, izabrati. Ovdje smo uz Mariju uznesenu da po njezinu primjeru izaberemo dobro, život.

Đakovački i srijemski biskup dr. Marin Srakić u Aljmašu


Gdje su nestale krotkost i neznatnost, služenje i poniznost? Odbačene su, nažalost, i nema ih u upotrebi. A kad ih netko negdje preporuči, gleda ga se u čudu, ili proglašava »čudakom«. Pa ipak, njih bi trebalo oživjeti i vratiti u upotrebu. Jer, nedostatak služenja i skromnosti rađa sebičnošću koja onda nagriza obiteljsko i društveno zajedništvo. Potrebno je stoga vratiti vrednote skromnosti i služenja u naš obiteljski i društveni život, staviti ih na visoku cijenu i ne umarati u tomu odgajati djecu i mlade. Služiti drugomu i biti skroman ne znači biti jadnik siromah, nego očitovati zadovoljstvo onim bitnim i osnovnim, te biti sretan kada drugomu služim.

Dubrovački biskup Želimir Puljić u katedrali


Svjedoci smo maćuhinskog odnosa prema našem narodu. Neke jako zanimaju naše greške, ali ne zato da nam pomognu kako bismo ih se oslobodili, nego kako bi nas kaznili. Sve treba kazniti, i to za ono što oni kažu da je zlo i kada oni to kažu. Pojavio se kult tužiteljstva i mnoge je i iz naših redova zaposlio u svoju službu. To je onaj duh koji likuje kada kod drugoga otkrije slabosti, kada ih može staviti pod povećalo, kada može drugoga poniziti. Dakako da nisu tako osjetljivi za svoje grijehe. Kaže sveti Augustin: »Što su propali ljudi manje osjetljivi za svoje grijehe, to su znatiželjniji s obzirom na tuđe; ne gledaju što se može popraviti, nego gdje mogu ujesti

Gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogovića na Krasnu

Treba nam, braćo i sestre, ne prestrašiti se, ne gubiti nadu i glavu, dušu i vjeru.., nego, iako smućeni i smeteni, zajedno s Marijom povjerovati Marijinom vjerom. Zato i ove godine molimo Majku Veliku, Gospu Vrpoljačku iz sve duše svoje:
»Prati nas Majko u Božju radost, pomiluj dijete, poljubi mladost, / Prosvijetli Oca, ojačaj majku, Hrvatsku čistu (do)vedi Kristu."

Šibenski biskup Ante Ivas u Vrpolju


Post je objavljen 28.08.2006. u 22:42 sati.