Kamenjak lonac
Vec naziv veli da je to cvrsci lonac, kome je dodan specijalni pijesak kod mijesanja sa zemljom. Inace je izrada ista kao i kod ostalih lonaca. Pravljeni su za Zumberacka sela gdje se lozila vatra u peci sa zeravicom, koja je grijala lonac u kojem se je kuhala hrana.
Inace lonci su crne boje od kuhane sade, koja se strugala po tavanima gdje se natalozila od dima, obicno kod slamnatih krovova. Lonci su tamno crveni u pesnici kad se vade van iz peci da bi se umakali u kopanji u koju se ulije juha kuhane saje (kal), kopanje trupca u krug rupe sirine i dubine da se moze kupati u njoj lonci, kod kalenja su dvije osobe jedna vadi iz pesnice vruce lonce a drugi umace u kal i lonac kod tog procesa juska i poslije ga se stavi na stranu da se hladi. lonac se de drzi dugo u kalu, Sada se kuha oko tri sata kod pesnice pri zeravici i mjesa se da neizlije se van lonca a kuha se dok se i lonci obzigaju. Jos su lonci ucvrceni zicom vodoravno i okomito da su cvrsci kod kuhanja, zica se stavlja kad je lonac gotov za prodaju. Ti lonci su u Zumberku bili vrlo cijenjeni.
Post je objavljen 28.08.2006. u 12:37 sati.