Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Neka Zagreb bude Tuđmanovo

Ovih dana ponovo smo svjedoci nebuloznim prijedlozima o tome koju ulicu ili trg u Zagrebu imenovati po Franji Tuđmanu. Prijedlog Ankice Tuđman da se preimenuje Markov trg ili pak udruge branitelja iz Koprivnice da se kaptol preimenuje su vrhunac neukusa i nekompetencije.

Kaptol je povijesno ime nekad jednog od dva grada iz kojih je nastao Zagreb, Gradeca i Kaptola. Preimenovanje tog trga bilo bi direktno negiranje same povijesti ovog grada kao što je to bilo u vrijeme socijalizma kada su drugovi iz partije Trg bana Josipa Jelačića preimenovali u Trg republike. Danas nam ponovo nekakvi partijaši (iako se nazivaju braniteljima, znamo tko uglavnom sjedi u tim udrugama) koji se sad samo drukčije zovu, pokušavaju nametati svoje ideje. Baš me zanima kako bi ti partijaši reagirali da netko iz Zagreba predloži preimenovanje neke od ulica ili trgova u Koprivnici. Sigurno bi bili veseli i razdragani što se iz Zagreba želi nametati tuđa volja.

Markov trg je također dio povijesne jezgre grada Zagreba koji je dobio ime po crkvi sv. Marka i ima jedno posebno značenje, puno veće nego što je to ikad Franjo Tuđman bio. Da ne bi možda i crkvu preimenovali u crkvu sv. Franje?

Općenito uzdizanje Franje Tuđmana u nebesa, bez ozbiljne povijesne analize Tuđmanovog doba je besmisleno. Najčešća teza koja se provlači je da je Hrvatsku stvorio Franjo tuđman, što uopće nije tako.

Dok su se sabornici skrivali u podrumu INA-ine zgrade, hrvatski branitelji ginuli su na fronti pokušavajući se oduprijeti agresiji Srbije na Hrvatsku i da je kojim slučajem taj otpor skršen ne bi ni bilo Hrvatske, jer su svi u Europi tada očekivali da Hrvatska brzo padne. Zato se i čekalo više od pola godine na međunarodno priznanje. Kad je postalo jasno da Hrvatska neće tek tako pasti nije bilo druge nego nas priznati.

Priznanje su izborili prvenstveno hrvatski branitelji, a potom i hrvatska diplomacija na čelu sa Zvonimirom Šeparovićem. Franju Tuđmana nitko u svijetu nije volio i svi su ga izbjegavali i čak bih se usudio reći da je bio kočničar međunarodnog priznanja. Moglo bi se reći čak i da je bio omražen od svih svjetskih državnika, što se i pokazalo na pogrebu kad se samo turski predsjednik pojavio. Prisjetimo se samo koliko je državnika bilo na pogrebu Tita. Za to si je Tuđman sam kriv sa svojim idiotskim tezama o ustašama, Jasenovcu, BiH i ostalim povijesnim pitanjima u koja se on bespotrebno uplitao i nanio velike štete Hrvatskoj.

Ne zaboravimo tu i veliku privatizacijsku pljačku hrvatske u režiji HDZ-a, a sve pod blagoslovom Franje Tuđmana. Ta pljačka uništila je Hrvatsku više nego domovinski rat. Uspoređivati Tuđmana sa Starčevićem ili ga proglašavati ocem domovine je u najmanju ruku neukusno i bespotrebno prije nego li nezavisni stručnjaci utvrde stvarnu ulogu Franje Tuđmana.

I na kraju, kad već svi daju svoje prijedloge i ja ću se pridružiti prijedlogom da se vojna bolnica u kojoj je Franjo preminuo preimenuje u bolnicu Franje Tuđmana. S obzirom da se ta bolnica nalazi u aveniji imenovanoj po kanadskom pizza majstoru i Franjinom kompiću Gojku Šušku, mislim da bi primjereno zaokružila cjelinu.

Ili možda da preimenujemo Zagreb u Tuđmanovo… ili možda Hrvatsku u Tuđmaniju?

Post je objavljen 28.08.2006. u 12:11 sati.