Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

"Imamo pravo na hrvatske škole..."

Još o pokušaju ukidanja hrvatskih škola...


Roditeljsko i Učeničko vijeće te Školski odbor Srednje škole Uskoplje odbili su pripajanje područnih odjela Srednje škole Uskoplje s Gimnazijom Bugojno, jer bi se time, kako kažu, povrijedilo ustavno pravo Hrvata na obrazovanje na vlastitom jeziku, zaključak je jučer održanog sastanka. Sastanak je održan s predstavnicima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije te OESS-a, a tema je bila dopis resornog ministarstva prema kojem bi se spomenuti područni odjeli pripojili Gimnaziji Bugojno.
“Mi, roditelji i učenici Srednje škole Uskoplje, kao i cijeli hrvatski narod u BiH, u skladu s Ustavom imamo pravo na hrvatske škole i druge odgojno-obrazovne institucije”,
stav je roditelja i učenika koji ovom prilikom naglašavaju da je to pravo zajamčeno UNESCO-vim konvencijama kao i daytonskim Ustavom.

Sva demokratska prava
Kako kažu, spremni su iskoristiti sva demokratska prava i građanski neposluh te će ustrajati u sprječavanju ukidanja hrvatskog jezika i hrvatskih škola jer, prema njihovim riječima, nitko ne može Hrvatima uskratiti ustavno pravo na svoj jezik i obrazovanje.
“Upoznajemo javnost da ćemo odlučno svim demokratskim sredstvima braniti prirodna, povijesna i ustavna prava hrvatskog naroda na njegovo školstvo i jezik, pa pozivamo sve dužnosnike iz reda hrvatskog naroda u tijelima vlasti da se suprotstave ovakvim nametnutim zakonima i diskriminaciji Hrvata”,
navodi se u zaključcima Vijeća roditelja i učenika Srednje škole u Uskoplju. Inače, tijekom jučerašnjeg dana oglasio se i Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta koji kaže da podržava i zahtijeva provedbu odluke Vijeća roditelja koji od svih domaćih i međunarodnih institucija zahtijevaju održavanje pravnog subjektiviteta Prve osnovne škole Bugojno i Gimnazije Uskoplje u kojima se nastava izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Također ističu pravo hrvatskom narodu na obrazovni sustav na svom, hrvatskom jeziku, što je zajamčeno Ustavom Federacije BiH, europskim konvencijama i deklaracijama UN-a.

Traže vlastitu zgradu
Podsjetimo, do sada su hrvatski srednjoškolci bili upisani u Srednju školu u Uskoplju, iako su nastavu slušali u prostorijama Gimnazije Bugojno, isključivo zbog udaljenosti matične škole. Od ove godine prijedlog je da se hrvatski srednjoškolci iz Bugojna upišu u Gimnaziju Bugojno uz osiguranje nastave na svom jeziku. Prema riječima ravnatelja bugojanske Gimnazije Mešuda Šečića, djeca bi mogla zadržati svoje profesore iz bivše škole u Uskoplju, ali učenici i roditelji inzistiraju na tome da hrvatska djeca u Bugojnu imaju svoju zasebnu zgradu.
“Gašenjem područnih odjela u kojima su nastavu pohađala hrvatska djeca iz Bugojna došlo bi do ukidanja pravnog subjektiviteta škole u Uskoplju. Smatramo da bi hrvatski odjeli prelaskom u bugojansku Gimnaziju izgubili nacionalni identitet”,
objasnila je za naš list Greta Kuna, predsjednica Županijskog odbora HDZ-a Srednjobosanske županije. (Dnevni list)
Još o ovoj temi: Pincom

Post je objavljen 27.08.2006. u 00:15 sati.