Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chiquita

Marketing

Sedam svjetskih čuda

7 čuda staroga svijeta su zapravo 7 veličanstvenih građevina od kojih danas postoji samo Velika piramida u Gizi. Sva ostala čuda su razrušena, te su ostali samo mali djelovi, dok neka od njih danas postoje samo u opisima tadašnjih pisaca. Također moramo uzeti u obzir da mnogi od tih pisaca čuda koja su opisivali nikada nisu vidjeli svojim očima, već se nihov opis temelji na opisima putnika koji su ih vidjeli.

1. Velika ili Keopsova piramida

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Piramida ima više prolaza i odaja nego bilo koja druga Iako su svi već proučeni nema sumnje da piramida krije još tajni. Kraljeva odaja nalazi se gotovo u samom središtu piramide i dvostruko je duža nego šira. Keopsov sarkofag ne može se ukloniti jer je nešto širi od ulaza u odaju! Znači li to da je piramda sagrađena oko njega?

2. Zeusov kip u Olimpiji

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kip je izgradio kipar Fidija 433.godine pr.Kr. Bio je smješten u posebno sagrađenom hramu u Olimpiji, ogromnih razmjera , visok čak 13 metara. Sagrađen od dragocjenih materijala kao što su velike količine bjelokosti i zlata, a samo zlato upotrijebljeno pri izradi procjenjeno je na 10 milijuna Eura.Fidija je prikazao Zeusa kako sjedi na svom prijestolju , a prikaz je bio toliko životopisan da su mnogi vjerovali kako su vidjeli samog boga. Govorilo se da su Zeusove oči, ispunjene staklom, bile osobito vjerne.

3. Mauzolej u Halikarnasu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kombinacija izvanredne arhitekture i doista veličanstvne skulpture, Mauzolej u Halikarnasu, je zacijelo bio nesvakidašnji prizor. Projektiran je u 4 st.pr.Kr. kao grobnica pokrainskog upravitelja Mauzola. Izgradnja Mauzoleja započela je za Mauzolova života, a nakon smrti radove je nadgledala njegova žena. Halikarnas je danas preimenovan u Bodrum, a u tamošnjem muzeju čuvaju neke ostatke grobnice. Na vrhu Mauzoleja nalazio se 6 metara visok kip četveroprega Bio je isklesan od mramora i dvostruko veći od prirodne veličine. Kola je vozio Mauzolov kip.

4.Viseći vrtovi Babilona

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Više od 2 000 godina „Semiramidini viseći vrtovi“zaokupljali su ljudsku maštu, ali iznenađujuća je činjenica da ne postoje dokazi da su ikada postojali. Prema legendi vrtove je podigao kralj Nebukadnezar II. kao poklon za svoju ženu Amitis. Svaka strana vrta bila je navodno duga 4 plekera (1 pleker = 30,8 metara). Mišljenja stručnjaka o tome koliko je terasa bilo dosta se razlikuje, najčešće se spominje broj 5. Neki tvrde da su zidovi bili 7 metara široki da bi mogli nositi veliko drveće.

5. Kolos na Rodu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Godine 304. pr.Kr. stanovnici roda spašeni su iz strašne opsade. Iz zahvalnosti odlučili su podići golemi kip Helija boga sunca i zaštitnika otoka. 32 metra visok brončani kip gradio se 12 godina. Stajao je na mramornom postolju ispred luke samo 60 godina, jer ga je 226.godine pr.Kr. srušio potres. Danas od Kolosa nije ostalo ništa. Prema ledendi nakon što su mu pokazali malen nedostatak kipa graditelj Kar se ubio.

6. Faros u Aleksandriji

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Najkorisnije od 7 svjetskih čuda bio je stolječima najveća naseljiva građevina. Stajao je 1700 godina i do danas je sa svojia 124 metra najviši svjetionik ikada izgrađen. Gradnju je 299.godine pr.Kr. započeo nasljednik Aleksandra Velikog, Ptolomej Soter. Nakon što su Arapi osvojili Aleksandriju Faros više nije bio potreban. POtresi su uzdrmali građevinu i ona se na kraju srušila u more.

7. Artemidin hram u Efezu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Hram je izgrađen krajem 4 stoljeća pr.Kr. Imao je dimenzije 114 * 55 metara i bio je najveći od svih drevnih grčkih građevina. Artemida je u Efezu bila božica divljih zvijeri. Izvještaji opisuju kako je veličanstven hram opčinjavao svojim sjajem i posjetitelje koji su vidjeli i druge grčke spomenike, tako da je zaista morao biti spektakularan. Kasnije su ga opljačkali osvajači, a konačno je uništen kada je kršćanstvo postalo službena religija Rimskog Carstva. Nalazište hrama otkrio je John Turtle Wood.

*napomena ove sam podatke našla u knjizi „Velika čuda svijeta“ Russella Asha i Richarda Bonsona.


Post je objavljen 25.08.2006. u 21:32 sati.