Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Čudotvorno Raspelo

Čudotvorno Raspelo je najznačajniji umjetnički spomenik što ga posjeduje Rijeka iz srednjeg vijeka. Predstavlja lik raspetog Krista, koji je na mukama na drvu križa izdahnuo i poklonio glavu, dok mu se tijelo, kao mrtav teret počelo savijati u koljenima. Riječko je raspelo bilo izrezbareno u drvu oko godine 1300. u nekoj umjetničkoj radionici u Njemačkoj, na Rajni ili u Wastfaliji, odakle je tko zna kojim vezama došlo do nas u Rijeku, da bi ovdje, izloženo na javnom mjestu, bilo stoljećima čašćeno.



Riječka mjesna povijest pamti legendu kada se godine 1296. pod trijemom sv. Vida nakoliko riječkih građana kockalo. Jedan od njih Petar Lončarić, možda pripit, a razjaren što je u hazardnoj igri kockajući sve izgubio, teško je opsovao i svetogrdno se nabacio kamenom na raspetog Krista. Tamo gdje je kamen udario drveno raspelo, ono je prokrvarilo, a pod bogohulnikom se rastvorila zemlja koja ga je progutala. Iz zemlje je ostala viriti samo svetogrdna ruka koja je bacila kamen na raspetog Krista. Tako nam to priča riječka legenda. Glas o čudesnom događaju za čas se razglasio po gradu, i od tada se ovo raspelo, kao čudotvorno počelo još više častiti.

p.s. Znam da vas ima iz Rijeke i okolice, da li vi znate nešto o ovome? Vidio sam Čudotvorno Raspelo na poštanskoj marki, pa sam nakon toga pronašao tekst na stranicama o riječkoj katedrali.


Post je objavljen 25.08.2006. u 21:46 sati.