Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brouhaha

Marketing

Tribute to Pluto :D

Otkriće Plutona je objavljeno 13. ožujka 1930. godine. Promjer mu je 2324 kilometara, kreće se po jako izduženoj putanji. Najmanja udaljenost između Plutona i Sunca iznosi 4425 milijuna kilometara, a najveća 7375 milijuna kilometara. S Plutona naše Sunce izgleda kao vrlo svjetla zvijezda koja se još jedva razabire kao kružić, a ne kao svijetla točka.



Oko njega se okreće satelit Haron na udaljenosti od oko 20 tisuća kilometara. Pluton je izuzetno hladan "planet". Zimi se temperatura spušta na samo -230 celzijevih stupnjeva. Ima rijetku atmosferu koja se zimi vjerojatno smrzne i pada na tlo. Kamena jezgra je obložena debelim slojem vode i metana. Pluton nimalo ne nalikuje ostalim planetima, niti svojem "susjedu" Neptunu. Kemijski sastav Plutona i Harona sličan je sastavu kometa, ali su ta dva tijela mnogo već od njih.

A što je onda Pluton? Ovih dana se raspravljalo o tome. Na kraju su odlučili da je Pluton "patuljasti planet" (nove definicije su objašnjene ovdje a sve još bolje objašnjeno na stranici zvjezdarnica.com). Izgubio je status. I ako čitav život znam da je nešto tako i sad promijene to, teško će mi biti naviknuti se da Pluton više nije običan planet, nego patuljasti. Za mene će uvijek biti planet wink
Naravno, odmah je osvanula internet stranica Justice for pluto i pridružujem se akciji na način da ću objaviti slikice proizvoda wink (a što drugo očekivati od amerikanaca lud)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 25.08.2006. u 18:48 sati.