Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: INSIDE MAN [Insider]


REDATELJ: Spike Lee
GLUME: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Willem Dafoe
ŽANR: krimi triler
GODINA: 2006.
TRAJANJE: approx. 130min.
STATUS (Hrvatska): u videotekama
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 7,5/10

Lukavi pljačkaš banke Dalton Russell (Clive Owen) isplanirao je savršenu pljačku, uspijevajući zavaravati detektiva Keitha Fraziera (Denzel Washington) cijelo vrijeme. No, ono što Russell nije novac, a to jedino zna Madeline White (Jodie Foster) koja je na privatnoj misiji za vlasnika lanaca tih banki koji u svom sefu drži nešto što ga može uništiti jednom za svagda - a upravo to je ono što Russell želi...


Znao sam za ovaj film otkad sam prvi put vidio njegov poster na internetu, no nije mi privukao toliku pozornost da nešto više o njemu saznam. Tako nisam znao da se u filmu radi o pljačci banke sve dok ga nisam počeo gledati. A bilo mi je drago da je to glavna radnja, jer nakon solidnog 'The Sentinela', tragao sam za filmom sličnog žanra i sa dosta akcije.

Film je režirao popularni Spike Lee,redatelj filmova 'Clockers' i '25th hour'. Ne znam koji mu je vrag bio da napravi jednu scenu u kojoj detektiv Frazier izgleda kao da ga nekakve tračnice vuku po zemlji, a on se ne miče... To je jedna slaba točka koja je mogla i trebala biti izbjegnuta zbog izrazito dobre režije i dobrog scenarija.

Čim vidite imena koja uljepšavaju ovaj krimić, znate da je dobra gluma neizbježna. Denzel Washington tumači ulogu tog detektiva, koji je kao lik čudan i Washington izgleda neobično u njegovoj koži. Clive Owen je kao glavni pljačkaš banke veoma dobar, ali najsvjetlija točka filma, kad u pitanje dolazi gluma je po mom mišljenju Jodie Foster. Iako mi je njen lik užasan, glumi tešku i neponoljivu kučku u filmu, svoj posao odradila je bez greške. Još kad dođe sa zalizanom kosom, uskom suknjom i štiklama, doživljaj je upotpunjen. :)

Film je podijeljen u dva dijela, ali ne da jedan dobije prvu polovicu filma, a drugi drugu, već se te radnje isprepliću. Prva radnja, ona u kojoj se češće nalazimo jest ta sa talačkom situacijom u banci, a druga je ispitivanje svih taoca jer su postali osumnjičeni nakon što su ih pljačkaši prerušili u ista 'odijela' kao što su i oni.

Film je prije par tjedana stigao u videoteke, tako da vam ne bio trebao biti problem pornaći ga. Ako volite dobre krimi/akcijske filmove, ovo će biti prava 2 sata za vas, iako 'Insider' možda i nije nekakvo remek-djelo.

OCJENA: 6,5/10

Post je objavljen 15.09.2006. u 00:06 sati.