Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go-problem broj 111.

Pogledajmo poziciju novoga problema.
Prvo da uočimo posebnosti u postavi. Značajna je blizina kuta sa slobodnim sjecištem na A2. To daje neke mogućnosti, ali izgleda da bijeli kamen na B5 nije tu bez razloga. No, nek si to pogledate. Kakav bi to bio problem, da sve kažem.
Drugo je postava dva bijela na C3 i C4 i njihova slobodna sjecišta. To podsjeća na situacije u prethodnih pet problema.
U početku kod rješavanja problema stavlja se pozicija na ploču ili se crta na papirima s kvadratičima kao u računskoj teki. Kasnije se sve više teži rješavanju u glavi. Ovo poslijednje je dobro, jer se izvodi na način kako se to odigrava u pravoj partiji. Kada igrate pravu partiju nigdje vam ne piše, da je nastala pozicija neki go-problem i da netko nekoga mora srušiti. Na vama je da vidite, da li se to može. Tako se troši vrijeme na prosudbe, da li netko pada ili ne. Na taj način je skoro cijela partija problem već i po tome da vidite je li je problem ili nije. Često se tako igrači, koji manje uspiju sagledati, plaše i pozicija u kojima nema problema, misleći da ih ima. Zato je dobro razvijati način gledanja kombinacija u glavi. To puno pomaže u dobrom vođenju partije.

I još da dodam i to, da takav način može pomoći i u običnom životu. Čovjek koji brzo i lako sagledava mogućnosti, može s lakoćom sagledati i složenije životne situacije, pa tako biti uspješniji. Nije slučajno izreka, da go mijenja čovjeka.
Često čujem kako je to kineska igra, koja ima u sebi istočna gledanja i filozofiju i kako mi živimo ovdje u drugačijem okruženju. Kao da to nije prilagodljivo nama. Najlakše je donijeti sud na svoj način, kakav već imaš, i odbaciti novo. Takovi nemaju pravo biti nezadovoljni ovime što imaju. Ne postoje istočni i zapadni ljudi kao različiti po tome. Postoje ljudi. Neki su pametniji i mudriji, a neki nisu.
Ljeto ide polako kraju. Škola će uskoro. Mladost se okuplja u mjestima stanovanja. Nastavljaju se uobičejene aktivnost, a tako se i igarči goa vraćaju svojim druženjima. Sutra je subota i imamo ponovo naš vikend-turnir u Velikoj Gorici. Igra se u 'Centru za odgoj i obrazovanje' u Zagrebačkoj 90. Počinjemo u 10:30. Igra se handicap -2, a vrijeme za razmišljanje je 30 minuta po igraču uz byoyomi od 15 sekundi za potez. Prijatelji Slovenci bi rekli: 'Vabljeni!'.
Uz pozdrav bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 25.08.2006. u 09:06 sati.