Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petworld

Marketing

LENDSIR (Landseer)

Image Hosted by ImageShack.usŽelimo li naći prijatelja za cijelu obitelj, koji je lijep, pametan i pažljiv i koji, kao što se podrazumijeva, preuzima ulogu zaštitnika, tada se Lendsir nameće kao skrivena preporuka.Uravnotežena ćud i puno strpljenja s djecom ističe ovog krupnog
Četveronošca.Voli vašu obitelj i tu je samo za vas.

Od korisnog pomagača do ljubimca plemstva
Od sredine 17. stoljeća dovozili su sobom moreplovci iz Newfoundlanda u Englesku prve primjerke bijelo-crnih pasa. Njufaundlendskim su naseljenicima koristili za pomoć kod ribarenja te kao zaštita stada i imanja od divljih zvijeri. Englesko je plemstvo bilo oduševljeno ovim psima koji su se tada još zvali samo "Njufaundlendski psi". Tako je na primjer engleski pjesnik Lord Byron u parku svog dvorca Newstead Abbey na nadgrobnom spomeniku svoga bijelo-crnog prijatelja dao uklesati: "Na ovom mjestu počivaju kosti onoga čija je ljepota bila bez taštine, snaga bez objesti, srčanosti bez divljine, a sve ljudske vrline bez opačina".

Od Njufaundlendskog psa do Lendsira
Na slikama su sačuvani mnogobrojni prikazi ranog uzgoja ove rase. Od oko 1800. množe se slike snažnoh bijelo-crnih pasa koji su još uvijek bili opisivani kao "Njufaundlendski psi". Prikazivali su ih George Morland, George Stubbs, Sir Edwin Lendsir, najpoznatiji slikar životinja svoga doba, mnogobrojne umjetničke slike ovoga plemenitog snažnog četveronošca. Njegova najpoznatija slika "Zaslužni član ljudskog društva" nastala je 1831. Prikazao je psa Paula Prya kako mirno, ali ipak pozorno ležeći na zidu doka gleda preko vode.

Zanimanje spasilac
Život Paula Prya bio je neobičan: svog je gospodara dvaput nakon brodoloma donosio na obalu, prvi puta živoga, ali drugi put je bio mrtav. Otada je živio sam hraneći se u luci. Promatrao je zbivanja na vodi i katkad bi spasio dijete koje je igrajući se palo u more. Ovaj nagon za spašavanje karakteristika je njegove naravi. Još i danas je to bitno obilježje rase. U znak zahvalnosti Krajevsko spasilačko društvo ga je proglasilo počasnim članom i brinulo se za njegovu hranu.

Slikar životinja dao je Lendsiru ime
Mnogobrojne reprodukcije slika Sir Edwina Lendsira povećavale su prepoznatljivost životinja tako da su konačno psi postali poznati po ovom slikaru. Otada se Lendsiri i imenom razlikaju od nešto manjih, potpuno crnih Njufaundlendera. U usporedbi s ovim crnim psima je Lendsir na nešto višim nogama, djeluje mršavije i pokazuje veću živahnost. Doduše, odrasli Lendsir uz visinu ramena 80 cm sve u svemu i nije laka kategorija, može dostići i 75 kg težine. Kuje su općenito nešto manje i lakše.

Osobnosti u porodici
Samosvjesni je Lendsir pseća osobnost koja se pravilnim postupanjem sama uklapa u obitelj.Pored svoje zaštitničke uloge on se rado zabavlja i pogodan je za svakakve igre.Tek u suživotu sa svojim gospodarom on otkriva mnoge svoje dobre osobine. Teško da će se netko odvažiti nepozvan stupiti na teritorij koji čuva odrasli Lendsir.

Svaki Lendsir je unikat
Ovaj pas nije zagrižljiv,ali kad mu se učini potrebnim može biti jako uvjerljivo prijeteći. Lendsiri se ne moraju držati samo u vrtu. Pošto gotovo stalno traže blizinu svoga gospodara, može ih se pustiti i u kuću. Posjedovanjem Lendsira imate jedan apsolutno jedinstveni primjerak. Ne možete susresti drugoga koji je isto obojen kao i vaš. Raritet je i po tome što je vrlo rijetko leglo.

Najbolji prijatelj
Usprkos svojoj veličini i snazi, Lendsir ima živahan temperament i voli učiti. Rado trči i jako se veseli kad može plivati i igrati se u vodi. Ovaj četveronožac sve svoje povjerenje daje gospodaru, voli ga. Čovjek mu poklanja svoju naklonost, obvezuje se na skrb, a to znači prije svega razmišljanje imamo li osigurane životne uvjete za tako velikog psa.

U svakodnevnici
On ne spada u gradski stan kao i niti u domaćinstvo s dvije osobe koje su zbog posla po cijeli dan izvan kuće. Treba mu nešto zelenila oko kuće, a po mogućnosti i djeca na koju će paziti i s kojom će se moći igrati. Onaj tko ima mogućnost držati Lendsira taj si ne može poželjeti boljeg prijatelja!

Njufaundlender kontra Lendseera
Newfoundland, koji leži ispred Kanadske obale, podario nam je dvije rase: jedna je bijelo-crni Lendsir kojeg su nekad davno ljudi zvali Njufaundlendski pas, a druga je današnji Njufaundlender. Ovaj drugi porijeklo duguje indijanskim Labradorima, dok je Lendsir potekao vjerojatno od snažnih pastirskih pasa iz sjeverne Španjolske. Ustvari bili su to baskijski lovci na kitove koji su prvi prezimili u sjevernom dijelu Newfoundlanda i vjerojatno je da su pse iz domovine uzeli za zaštitu. Pošto su od oko 1860. godine crni Njufaundlenderi došli u modu, Lendsiri su djelomično svrstavani u istu rasu (crno-bijeli Njufaundlenderi). Negdje od 1900. godine na europskom su kontinentu Lendsiri uzgajani kao rasa, ali to je išlo vrlo sporo. Tek u ranim 20.-tim i 30.-tim godinama 20. stoljeća uzgojna se baza proširila s prekrasnim primjercima tako da se stvarno može kazati da se ova stoljećima stara rasa regenerirala.

Lendsirova potjernica

Zemlja porijekla: Newfoundland
Rasprostranjenost: Europski kontinent
Veličina: Visina ramena kod mužjaka 72-80 cm, kod ženki 68-73 cm.
Težina: Mužjak do oko 75 kg, ženka oko 55 kg.
Dlaka: Duga i gusta, donja dlaka se lagano vidi.
Boja: Osnovna boja bijela s crnim površinama koje su razdijeljene po trupu i sapima. Na glavi su dlake nježne i crne s bijelom moguće razvučenom pjegom.
Karakter: Uravnotežen, predstrožan, privržen vlasniku, prijateljski prema , zaštitnički instinkt.
Upotreba: Pas za pratnju i obitelj. Odlično prilagođen za spašavanje iz vode.
Odgoj: Voli učiti. Ispit za psa pratitelja uz konzekventno vođenje nije nikakav problem.
Njega: Nezahtjevan, tjedno češljanje.
Kretanje: Držanje u vrtu uz odgovarajuću mogućnost sklanjanja od lošeg vremena i vrućine. Dnevna šetnja, po mogućnosti plivanje.
Očekivana starost: Oko 12-16 godina
Zdravlje: Robustan, sve na njemu je prirodno. Održavanje zdravlja rase najviši je cilj razmnožavanja!
_________________
Čovjekova je duša onakva kakvo je njegovo ophođenje prema životinjama !!!

Post je objavljen 24.08.2006. u 11:44 sati.