Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/univerzum

Marketing

C.W. Leadbeater - Devahanska razina 22.dio

NE LJUDSKI STANOVNICI

Kod pokušaja da opišemo neljudske stanovnike mentalne razine, nađemo se odmah pred teškoćama nesavladivoga karaktera. Budući da u dodiru sa sedmim nebom dolazimo najprije u vezu sa razinom koja je po svom opsegu kozmička — može se poradi toga po prvi puta na njoj da nađe mnogo takovih bića, za koje čovječji jezik naprosto nema rijeti da ih opiše. Za našu sadašnju svrhu biće možda najbolje da posve ostavimo po strani one goleme čete bića čiji položajni stupeanj je kozmički, pa da svoja opažanja omeđimo strogo na stanovnike što svojstvenošću svojom pripadaju mentalnoj razini našega vlastitog lanca svjetova. Treba se sjetiti da je u priručniku "Astralna razina" usvojen isti taj smjer, pa se i nije pokušavalo opisivati posjetioce sa drugih planeta i sistema; pa iako takvi stanovnici. koji su tamo bili tek prigodni, dolaze ovdje mnogo češće, čini se, da bi i u ovom slučaju bilo najbolje da usvojimo isto pravilo. Stoga će nekoliko riječi o elementarnoj esenci ove razine i o odjelku velikog carstva Deva-a (anđela) koje je naročito vezano sa njom, poslužiti u toliko, u koliko je korisno da ih se ovdje preda; a velika teškoća da se prikažu ove u poredbi jednostavne ideje, pokazaće konačno kako bi to ispalo nemogućim, kad bismo se bavili s drugima, koje su daleko složenije.

Elementarna esenca

Sjetimo se samo da se u jednom ranijem pismu primljenom od Adepta učitelja nalazi primjedba, da prilike prvog i drugog elementarnoga carstva može da shvati samo upućeni — opažanje je to što pokazuje, kako mora da je djelomičan samo uspjeh, uza sav trud koji se poklanja da ih se opiše ovdje na fizičkoj razini. Ponajprije će biti dobro da pokušamo da u našem umu stvorimo toliko jasnu ideju o onom što je zapravo elementalna esenca, koliko je to moguće, jer se čini da u toj stvari postoje često mnoge zablude, pa i kod onih koji su već uvelike proučili Teozofsku literaturu.

Što je to ?

Dakle elementarna esenca je samo ime koje se upotrebljuje za monadičku esencu na izvjesnom ranom stepenu njezine evolucije, a ona se opet može definirati kao izlijevanje Božanskoga života iz Drugoga Logosa u tvar. Svi poznamo činjenicu, da prije nego to izlijevanje stigne do stepena individualizacije na kojem se stvara kauzalno tijelo čovjeka, prošlo je i oduhovilo šest nižih razdoblja evolucije — životinjsko, biljno, mineralno i tri elementalna carstva. Dok je izdavala energiju kroz dotična stanja, zvala se je katkada životinjskom, biljnom ili mineralnom monadom — iako je taj naziv posve krivi, jer je prije nego Ii je došla do ma kojeg od tih carstva, postala ne jedna, već mnogo monada. Međutim se to ime upotrebilo da prikaže ideju kako monadička esenca još nije bila dovedena do opsega individualizacije, iako je diferencijacija u njoj nastala već davno prije. A sada, dok ta monadička esenca izdaje energiju putem triju vellkih elementarnihi carstva koji su ispred mineralnoga, zove se elementarna esenca.


Post je objavljen 23.08.2006. u 18:11 sati.