Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Zakašnjeli vapaj

Paor:


NAJSKUPLJA JESENSKA SJETVA

Hrvatski seljački savez upozorava - nikad teža i skuplja jesenska sjetva za hrvatskog seljaka. Iako su povećani poticaji, kažu, cijena pšenice najniža je od 1999. godine, a cijene repromaterijala stalno rastu.

Osim nafte koja je u posljednje tri godine poskupjela za 100 posto, tvrde, seljaci najskuplje plaćaju zaštitna sredstva kojima se koriste u proizvodnji. Prema zakonu ih ne mogu uvoziti sami, nego ih moraju nabavljati od ovlaštenih trgovaca, što se, smatraju, hitno mora promijeniti.

"Uvoze zaštitna sredstva u cisternama i ovdje ih samo raspakiraju, a nama zaračunavaju 300 pa čak i 400 posto marže na ta sredstva. Tako mi imamo jedna od najskupljih sredstva, kaže jedan moj prijatelj, u srednjoj Europi" ističe predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić.
vijesti.hrt

_________

Gle slučajnosti...I Paor je pisao o istoj temi (link) na svojem ondašnjem "blogu". Poanta je u tome što je to bilo još godine Gospodnje 2003.
Ne hvalim sebe, nego kudim naše paorske predstavnike, našu nepostojeće sindikate, naše jeftino politikanstvo, našu nemoć...
Pa zar trebaju 3 godine da oni koji sebe nazivaju seljačkim predstavnicima, uvide stanje stvari i kud ovo sve ide. Da li je moguće da su toliko vremena čekali mig od svojih političkih sponzora?

Ekonomisti kažu da se neki proizvod uvijek prodaje po najvećoj mogućoj cijeni koju može postići na tržištu. Tako je stanje i u hrvatskom agraru - deru nas i gule kolikogod mogu (država, trgovci prerađivači, mesari...), a sve to jer im se nema tko na pravi način suprostaviti...





Post je objavljen 22.08.2006. u 21:10 sati.